Миналият месец компанията обяви, че временно ще затвори ресторантите си в Русия.

Освен това компанията затвори ресторанти и в Украйна. Тези неочаквани затваряния на заведенията за бързо хранене струват на Макдоналдс 127 милиона долара през последното тримесечие.

McDonald's заяви през март, че ще продължи да плаща на своите 62 000 руски служители, въпреки ситуацията, в която се намират. Главният изпълнителен директор Крис Кемпчински добави по време на разговор с анализатори в четвъртък, че McDonald's също подкрепя украинските служители: „И в двете страни ние продължихме да плащаме на служителите и да предоставяме допълнителна подкрепа“. Тези разходи за персонал, плюс плащанията за лизинг и доставки, струват на компанията 27 милиона долара.

„Резултатите включват 100 милиона долара разходи за инвентар във веригата за доставки на компанията, които вероятно ще бъдат изхвърлени поради временно затваряне на ресторанти“, се казва в изявление на компанията.

Компанията ще предложи актуализация на плановете си за региона до края на второто тримесечие, каза още Кемпчински.

В края на миналата година в Русия имаше 847 ресторанта на McDonald's. Заедно с други 108 в Украйна, те представляват 9% от приходите на компанията през 2021 г.

Затварянето удари нетния доход на McDonald's, който падна с 28%. На други места продажбите на Макдоналдс обаче нараснаха.
В световен мащаб продажбите в ресторанти скочиха с 11,8% през тримесечието. В Съединените щати продажбите нараснаха с 3,5%, отчасти благодарение на по-високите цени.

„Потребителите определено се притесняват от инфлацията“, каза финансовият директор Кевин Озан по време на разговора. "Те са загрижени за цените на енергията и газа.", отбеляза той.