Гигантска звезда избухна в масивна космическа експлозия, известна като експлозия на свръхнова в галактика, относително близо до нас. Според астрономите това е най-близката свръхнова до Земята за последните 9 години. И тази експлозия може да се види с конвенционални телескопи.

Ако случайно имате телескоп или познавате някой, който има такъв, тогава е време да обърнете внимание на галактиката Pinwheel или M 101. Не се случва често да имате възможност да наблюдавате експлозията на огромна звезда, наречена свръхнова експлозия, пише IFLScience. Но сега има такъв шанс, поне тази светкавица, еквивалентна на количеството светлина от 1 милиард слънца, да бъде видима няколко месеца.

Група астрономи, използващи телескоп, разположен на Канарските острови, успяха да потвърдят факта на експлозия на свръхнова, която беше наречена SN 2023ixf. Тази експлозия се случи в галактиката Pinwheel, разположена на 21 милиона светлинни години от нас, и тази галактика е особено популярна както сред астрономите, така и сред астрофотографите. Факт е, че това е почти идеална спирална галактика, която е обърната "с лице" към Земята и затова много от нейните структурни елементи могат да се видят в детайли в нея.

галактика Pinwheelцял екран
Тази експлозия се случи в галактиката Pinwheel, разположена на 21 милиона светлинни години от нас. Снимка: NASA

Тази галактика, която, макар и подобна на Млечния път, има около 2-10 пъти повече звезди. И в нея, за разлика от нашата галактика, има по-активно образуване на нови звезди. Учените смятат, че това може да се дължи на силни взаимодействия с по-малки придружаващи галактики.

Преди това откритие астрономите знаеха, че в галактиката Pinwheel са регистрирани четири експлозии на свръхнови, наречени на годината на откриването им: SN 1909A, SN 1951H, SN 1970G и SN 2011fe. Друга супернова, наречена SN 2023ixf в тази галактика, е свръхнова тип II.

Все още има много малко информация за самата експлозия, въпреки че космическият телескоп Хъбъл наблюдава огромна звезда, която е на път да избухне в продължение на няколко години. Астрономите откриха, че огромна звезда, избухнала преди 20 години, е започнала да променя яркостта си, което показва нейната неизбежна смърт.

Учените предложиха астрофотографите също да наблюдават свръхновата и да я снимат. Известният астрофотограф Андрю Маккарти, например, откликна на този призив. Той стана популярен поради факта, че прави най-подробните снимки на различни космически обекти.

Според Маккарти той е успял да направи снимка на галактиката Pinwheel и дори да улови ярка светкавица, която е експлозия на свръхнова.

Според фотографа много от звездите на снимката всъщност са звезди от нашата галактика. А в самата галактика Pinwheel можете да видите само клъстер от звезди. Те са толкова плътни, че отделните звезди са много трудни за разграничаване.

Превод: GlasNews