Бизнесмен продаде част от бизнеса си, за да изработи впечатляващ модел на своето любимо място от детството. Саймън Джордж е възкресил местността около железопътен възел с невероятен реализъм и усет към детайла, но за това са му били необходими цели шест години и 250 000 британски паунда.

Творбата на 53-годишния бизнесмен се превръща в най-големия подобен макет във Великобритания и скоро се очаква да обиколи страната.

Но какво е провокирало този колосален труд? По думите на самия Саймън това е носталгията. Влаковете и сградите от макета, връщат спомени от света на неговото детство. А, именно железопътният възел на Мирфийлд в Западен Йоркшир от 80-те години на миналия век. Англичанинът прекарал детските си лета именно там, а мястото му носи щастливи мигове дори и днес.

“Heaton Lodge” ще бъде изложен за погледите на любопитните в Уайкфилд Маркет през декември, а след това ще обиколи Великобритания. За целта ще са необходими цели три камиона.

“Прекарах много време там, гледах влаковете, и те заедно с обстановката се превърнаха в незабравим спомен”, разказва мъжът, който днес живее в Рийпън, Западен Йоркшир. “Не мисля, че някой е стигал до подобен екстремизъм към детайлите”, добавя той.

Моделът, който е започнат през 2015 г., включва дори миниатюрен двойник на своя създател, на възраст 12 години, загледан в преминаващите влакове.

Труд с подобни мащаби изисква много пари. Преди две години и половина Саймън продава своята част в успешния си бизнес за шофиране на суперавтомобили, за да финансира мечтата си.

Проектът се нарича "Железопътния възел на Хийтън", а детайлите в него са от 7 мм до 30 сантиметра. Дължината на релсите по трасето е цели 2,5 мили, а за създаването и позиционирането на обектите са използвани автентични карти.

В композицията има близо 5000 отделни части, като сред тях дори чанта за покупки заплетена в клоните на дърво. Всяка от тях има своя позиция и място в проекта. Моделът има и звук, с който да ви пренесе в атмосферата на епохата. Подгответе се да чуете свирките на локомотивите и да видите пушека от дизеловите двигатели.

Времето по време на локдауна се отразява добре на проекта, защото неговия създател има повече време за работа.

"Когато правиш нещо трябва, да си готов да включиш 100% от себе си в него", смята Джордж. Той твърди, че хората, които е допускал в мазето, където се е трудил били впечатлени.

“Влизат и виждат един огромен проект. Не го очакват. Хубава реакция е”, коментира той.

Превод: GlasNews.bg