През юни 2012 г., на 34-годишна възраст и след 13 години работа в сферата на инвестиционното банкиране, Сам Доуджен решава да излезе в пенсия.
  Планира да се издържа с пасивни приходи от имотите, които отдава под наем, дивидентите си от акции и продажбите на своите електронни книги.

Една година по-късно осъзнава, че животът, изпълнен с пътувания и свободно време, не е за него. Стана ми скучно и почувствах, че губя идентичността си. Имах нужда от изход и работа, в която да инвестирам лично, казва Доуджен.

  Макар да минаха повече от 10 години, откакто спрях да работа на пълен работен ден, не мога да кажа, че съм пенсиониран. Вместо това се определям като “фалшив пансионер”, тъй като се заех с няколко странични занимания, с които да запълвам времето си.

Ето шестте изненадващи уроци, които Доуджен научава след 10 години “фалшиво пенсиониран”.

Няма лошо да си “фалшиво пенсиониран”

През годините младият мъж получава коментари от читателите си от рода на: Ти все още работиш по малко и получаваш пари в замяна. Ти не си на практика пенсиониран.

Това не е така, казва Доуджен.

Точно затова смятам, че много хора приемат термина “фалшиво пенсиониране”. Много от ранно пенсионираните имат блог, записват видеа, създават онлайн курсове, пишат книги или пък продават изкуство. Аз все още поддържам блога си Financial Samurai. Посветих две години върху написването на книгата си Buy This, Not That, обяснява той.

Ранно пенсионираните продължават да работят върху проекти, които харесват. Допълнителният приход е добър бонус, но не е задължителен.

Финансовите потребности се променят и понякога нарастват с времето

Когато се пенсионирах, бях щастлив със своите 80 000 долара на година пасивен доход. През 2015 г. жена ми се присъедини към ранното пенсионерство. Изчислихме, че трябва годишно да генерираме 160 000 долара, за да покрием загубата на нейния приход.

Освен това планирахме да създадем семейство. През 2017 г. се роди синът ни. През 2019 г. и дъщеря ни. Финансовите ни потребности се увеличиха, споделя Доуджен.

Към това трябва да се добави и инфлацията, която сега е на 40-годишен максимум. Трябва да генерираме повече приходи. За да поддържаме темпото, закупихме повече имоти, които да дадем под наем, и инвестирахме в активи, които продължават да печелят стойност по време на инфлация, като акции от сектора на здравеопазването, допълва той.

Все още можете да изпитвате влечение към традиционната работа

От 2012 г. се боря с желанието си да се върна на пълен работен ден. Първият път беше едва 6 месеца, след като напуснах. Липсваше ми работата в екип и споделената цел, спомня си Доуджен.

Следват още няколко момента на разколебаване, пише CNBC. Накрая осъзнах, че ако имам дистанционна работа, която ми позволява да бъда на плажа в средата на деня, това също ме устройва, казва пенсионираният мъж.

Може свободно да казвате какво мислите

Помислете за всеки път, когато сте премълчали нещо в офиса, защото не сте искали да влошите шансовете си за повишение или пък репутацията си.

Една от най-големите ползи на финансовата независимост е, че няма нужда да спазвате правилата на някоя фирма. Можете да бъдете искрени и да изразявате мнението си.

Вашето наследство става по-важно за вас

Ранното пенсиониране дава на Доуджен повече време да бъде насаме с мислите си. Когато не посвещава 40 часа от седмицата на работа, може да размишлява върху нещата, които имат значение за него. Едно от тях е наследството, което оставя след себе си.

За някои това е стипендия или пък благотворителност. За Доуджен е споделянето на финансови съвети с другите хора, за да могат и те да постигнат целите, които си поставят в живота.

Мислите от гледна точка на възможностите

Сега направете всичко, което можете, за да дадете на “своето бъдещо аз” възможности. Спестявайте и инвестирайте колкото можете повече, пише "Профит.бг." Така, напускайки работа един ден, ще имате много опции, сред които да избирате.

Може и да не се пенсионирате напълно. Не е изключено да предпочетете нископлатена работа, която е значима за вас, или пък да посветите времето си на грижа за вашите родители. Може да решите да бъдете “фалшиво пенсиониран”, както направих аз, допълва Доуджен. Просто казано, опитайте се да мислите за бъдещето от гледна точка на възможностите.

Аз имам едно лесно правило за вземане на решение - 70/30. Ако вярвам, че има 70% шанс решението ми да е правилно, вземам го. В същото време съм наясно с 30-те процента риск за провал и приемам това. Грешките не са провали, ако можете да се поучите от тях и да взимате занапред по-добри решения.