Шокиращи кадри от камера уловиха момента, в който екопротестиращ бе нападнат от мечка в Полша. Мъжът опитвал да демонстрира как горските служители са изгонили животните от леговището им, пише "Дейли Мейл".

Германецът пътувал до планината Биешчади с друг активист, за да провери как се е отразила сечта на района и очаквал една от мечите бърлоги да е празна.

Но те били шокирани, когато голяма кафява мечка се появила и ги подгонила през гората,  изненадана от  наглото нахлуване в нейната територия.

Активистът се спънал, докато се опитвал да избяга от мечката и бил жестоко нападнат. По-късно той е транспортиран с хеликоптер в болница. Като е ясно, че е в тежко, но стабилно състояние.

Инициативата "Дивите Карпати" призна след инцидента, че нейните активисти не е трябвало да безпокоят мечката, която се готвела за зимен сън. Михал Гзовски, говорител на полската горска служба, сподели запис от камерата на инцидента в X, известен преди като Twitter, в сряда.

 „Фотокапан засне как мечка напада екоактивист. Той искаше да докаже, че леговището е празно, защото лесовъдите са унищожили местообитанието му.

„Ирония на съдбата – псевдоеколози атакуваха горски, GOPR и полицаи, а сега тези хора им спасяват живота. Ще има ли награда Дарвин?“, коментира той.

Активистите оказват все по-голям натиск върху своите правителства да спасят горите, покриващи Карпатите, които обхващат Полша, Словакия, Украйна, Румъния и Сърбия.

През 2018 г. върховният европейски съд постанови, че Полша е нарушила закона, като е изсичала в Беловежа, най-голямата оцеляла първична гора в Европа и обект на наследството на ЮНЕСКО.

Властите отговориха на обвиненията в незаконна сеч със засаждане на нови дървета, които според активисти не компенсират щетите.

Грийнпийс сега призовава ЕС да финансира план за защита на Карпатите от бъдеща сеч.

Превод: GlasNews.bg