Мишка е заснета как тайно подрежда навеса на мъж почти всяка вечер в продължение на два месеца.

Фотографът на дивата природа Родни Холбрук забелязва, че предметите, които е оставил не на мястото си, мистериозно се връщат на мястото си през нощта. Той с изненада открива, че мишката е неговата тайнствена чистачка.

Той разказва пред BBC:

"Това се случва от месеци. Наричам я Уелската спретната мишка. Отначало забелязах, че храната, която слагах за птиците, се озоваваше в едни стари обувки, които съхранявах в навеса, затова поставих камера."

На кадрите се вижда как привидно добросъвестният гризач събира клечки за дрехи, тапи, гайки и болтове и ги поставя в поднос върху работната маса на Холбрук.



Той дори експериментира с оставянето на различни предмети, за да види дали мишката може да ги вдигне, но съществото не се притеснява и дори е забелязано да носи кабелни връзки към подноса.

"Не можах да повярвам, когато видях, че мишката подрежда. Преместваше всякакви неща в кутията, парчета пластмаса, гайки и болтове. Сега не си правя труда да подреждам, защото знам, че той ще се погрижи за това. Оставям нещата извън кутията и до сутринта те ги връщат на мястото им. В деветдесет и девет от сто случая мишката ще почисти през нощта.", разказва Родни.

Не за първи път се сблъсква с организиран гризач.

Когато живеел в Бристол през 2019 г., негов приятел се обърнал за помощ при поправката на нощна камера, когато друга мишка поддържала реда в навеса им.

"Този видеоклип станал вирусен и достигнал до хора от цял свят. Така че не мога да повярвам, че тук, в Буилт Уелс, ни се е случило същото нещо години по-късно.", споделя още той.