До 323 пр.н.е. един от най-великите генерали в историята, Александър Велики, успя да създаде огромна империя, която се простира от Балканския полуостров до днешен Пакистан. Известният завоевател на огромна част от Азия почина на 32-годишна възраст, но досега учените не са открили гробницата му. Но последните изследвания, както и исторически документи, предлагат някои улики за това къде може да е бил погребан Александър Велики.

Известният командир не губи нито една битка по време на завоевателните си кампании и умира във Вавилон на 32-годишна възраст през 323 г. пр.н.е. Досега учените не знаят точно от какво е умрял Александър Велики, въпреки че се предполага, че той може да е бил убит от треска, някаква инфекциозна болест или може би дори убит.

Скоро след смъртта на македонския командир се разпада цялата му империя, ръководена от неговите генерали, пише Live Science. Един от тях, Птолемей, успява да вземе тялото на починалия владетел и да го пренесе в град Мемфис, Египет, през 321 г. пр.н.е. Според историческите записи тялото на Александър Велики е било известно време в този град, а след това е транспортирано до гробница, построена в египетския град Александрия.

Според британския египтолог Крис Наунтън не е известно кога точно се е случило това, може би тялото на Александър Велики е престояло в Мемфис няколко десетилетия. Според древни сведения в края на 3 век пр.н.е. в Александрия е построена друга гробница и най-вероятно тя е станала последното убежище на починалия командир. Според Наунтън местоположението на тази гробница никога не е било открито и най-вероятно сега е под вода край бреговете на Египет.

Александър Велики, статуяцял екран
Статуя на Александър Велики в Солун, Гърция Снимка: Live Science

Наунтън смята, че най-вероятно гробницата на Александър Велики никога няма да бъде открита, тъй като сигурно вече е разрушена под въздействието на природни фактори. Историческите документи не описват как точно е изглеждала тази гробница и затова дори и да бъдат открити нейните руини, няма да може да се каже със сигурност, че македонският военачалник е бил погребан тук, смята ученият.

Има и легенда, която се потвърждава само от някои учени, според която известно време тялото на Александър Велики е било в Мемфис в саркофаг, построен за фараона Нектанеб II. Това е последният етнически египтянин, който управлява Древен Египет. Някои историци смятат, че тялото на македонския военачалник е било тук, след като е било транспортирано от Вавилон. Сега този саркофаг се намира в Британския музей в Лондон.

 
Превод: GlasNews