Коледа е време за празнуване – семейни събирания, приятелски купони, корпоративни партита...

Консумацията на алкохол рязко нараства през празниците, но изглежда, че все повече млади хора преминават към разумното или т.нар. съзнателно пиене.

По данни на СЗО тежкото епизодично пиянство сред европейците под 25 години е намаляло с повече от 10% от 2000 г. насам, пише Euronews.

Младите хора полагат повече грижи за физическото и психическото си здраве, а също и за личния си имидж.

Алкохолът не се вписва в здравословния начин на живот, затова те приемат други видове развлечения.

Без махмурлук

"Малко е смущаващо. Неприятно е да се виждаш в такива ситуации... Не знам дали си наясно къде си, с кого си и какво правиш", казва Фернанда Галегилос, 26-годишна студентка, визирайки нарастващата социална осведоменост за консумацията на алкохол и вредните последици от прекомерното пиене.

"Понякога се питаш: "Защо пия? В много случаи пием, защото това е част от средата... Пия ли, защото ми харесва? Има малко сблъсък с другите поколения, но за щастие аз съм в кръг, в който всички сме на едно мнение", добавя тя.

Младите хора, като Фернанда сега са по-загрижени за грижата за психичното си здраве, за тялото си и за личния си имидж.

"Давам предимство на други неща в живота си, като например да си направя план сутрин, което, ако имах махмурлук, вероятно нямаше да мога", казва Галегильос.

Нов стил

"Това е по-широка тенденция, която е свързана с начина на живот. Виждаме все повече хора, които се интересуват от храната, например вегани или вегетарианци... Активен начин на живот, спорт... И умерената консумация на алкохол или непиенето директно се вписва в тази тенденция", обяснява Хосе Бласкес, координатор на специалността "Маркетинг" в Европейския университет в Мадрид.

Барът, посочва Бласкес, вече не е мястото за социализация par excellence, както е било при другите поколения. Младите хора имат други места за срещи; много от тях са виртуални.

"Сега със социалните медии можете да общувате чрез мобилния си телефон и да сте си вкъщи. Това отдалечаване от бара може да е допринесло за намаляване на консумацията", добавя той.

В Испания 15% от хората на възраст под 24 години предпочитат да не пият, въпреки че все още са подложени на социален натиск.

Алкохолът е навсякъде по време на социални събирания. Той е най-разпространеното психоактивно вещество в Европа, а Испания е сред петте страни, в които се пие най-много на континента.

"Когато кажеш, че не пиеш, винаги те питат защо. Вие казвате: защото не искам и те отново ви питат защо. Моето оправдание е: Не пия по здравословни причини, така че никой вече не ме притеснява", признава Ники Кордоба, 24-годишен студент.

Тенденции

Разумното пиене е социален феномен, който залива социалните мрежи с хаштагове.

#mindfuldrinking, #sobercurious или #sinalcohol са някои от хаштаговете към публикациите на инфлуенсъри, които говорят за предполагаемите ефекти на алкохола и разказват за ежедневния си процес за спиране или намаляване на консумацията.

Увеличаването на броя на коктейл баровете, предлагащи безалкохолни варианти, отразява промяната в тенденциите на потребление, като се дава приоритет на качеството пред количеството.

Пазарът реагира с нови продукти, като бира и безалкохолни спиртни напитки или напитки с по-нисък алкохолен градус, като например смесени безалкохолни напитки.

 

В La Bandida например, популярен бар в Мадрид младите хора могат да се насладят на традиционен коктейл и да го редуват с моктейл от богатото меню с безалкохолни напитки.

Защото в края на краищата, най-добрата вечер е тази, която помним, нали, допълва Euronews.