14-годишно момиче от Съединените щати успя да продаде непрехвърляеми токени (NFT), базирани на нейни рисунки, за общо 1 милион долара.

Абигейл стигнала до идеята благодарение на своя брат, който и обяснил как работи блокчейн системата на NFT-тата. Тя създава собствени токени, които се казват Belugies - на името на белия кит белуга. Вдъхновението ѝ дошло, след като видяла морския бозайник на живо в един аквариум.

Тийнейджърката създала колекция от над 8000 NFT картинки на белуги, които рисува основно на своя телефон iPhone 8. След това, с помощта на 25-годишния ѝ брат Адам, написала и програмния код, с който се създават уникалните декорации на електронните токени.

Тя ги продава на електронната платформа Alpha Art срещу криптовалутите Solana, като началната им цена е 0.8 SOL. Токените са закупени буквално 10 минути след публикуването им в платформата, а 0.8 SOL по това време се разменят срещу 160 щатски долара, информира Profit.bg.

Така Абигейл прибира над 1 млн. долара от трансакцията, като в същия момент превежда 200 000 от тях на благотворителната организация Sunshine Kids, която помага на деца с онкологични заболявания. Друга част от приходите пък отиват за организация, която помага за опазването на белугите.