Варненката Росица Рикова успя да наблюдава и снима всички 365 изгрева на годината – цел, която си поставя на 1 януари 2021 г.

Тя вече е изпълнила това новогодишно пожелание. Идеята й пък набира стотици съмишленици онлайн и става известна като "Момичето с изгревите".

Всичко започва съвсем случайно на 1 януари миналата година с едно неволно зърване на изгряващото слънце, разказва Росица, която е любител-фотограф.

"Случайно видях изгрева, отивайки към банята и много ми хареса. Много красив беше, много впечатляващ. Поостанах да го погледам и си помислих какво би било да видя всички 365 изгрева", разказа Росица пред bTV.

Началото е трудно – Момичето с изгревите споделя, че изобщо не е от ранобудните.

"Молих се поне 3 да направя, за да не ми се смеят приятелите", спомня си тя.

Именно с тяхна помощ обаче ден след ден тя успява да наблюдава изгревите и да го запечатва, а съмишлениците й онлайн се множат и дори се включват в осъществяването на целта ѝ.

"Данчо, който е известен и като "Прегърни готвача" предложи да ни направи изневиделица закуска на плажа. Той ни сготви пържени филийки. Те се завъртяха нещата. Най-вече се радвам, че много положителни емоции преживях покрай това и с много хубави хора се срещнах", каза Росица.

А всеки изгрев носи на Росица и нови вълнения, като на „Джулай морнинг“, например.

"Помолих хората, които дойдат, да научат танца Jerusalema. На плажа дойдоха около 100 човека. И голяма част от тях танцуваха заедно с мен по изгрев. Беше много хубаво изживяване, много запомнящо се за всички“, добави Росица.

Росица запечатва изгревите не само във Варна, но и на Рила, Бузлуджа, Белоградчик, Поморийските солници и много други красиви места у нас.

"Всеки изгрев си е различен и красив по свой начин. Не може да ги сложиш под общ знаменател. И винаги носят едно такова усещане на благодарност, на възхищение към природата. За мен е много обогатяващо. Освен това, след това денят ти е много дълъг", отбеляза Росица пред bTV.

Едногодишното начинание приключва на 31 декември на плажа във Варна. Тогава запечатва 365-ия изгрев под звуците на гайда сред десетки приятели.
 
Сега момичето с изгревите има нова по-голяма мечта - да снима изплуващото от хоризонта слънце във всяка една държава на планетата, но е откровена, че едва ли това ще се случи някога, защото е свързано с много средства и време, и добави, че търси спонсори.