Анастасия Ефимова , диетолог в клиниките Atlas, в интервю за агенция Prime назова най-полезните продукти за зрението.

Според Ефимова цинкът, антиоксидантните витамини и минерали А, С, Е и омега-3 могат да намалят риска от катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация на окото. Специалистът отбеляза, че е важно тези вещества да се набавят от храната, а не под формата на добавки.

Храните, богати на витамин А, включват моркови, чушки, кайсии, спанак, пъпеши, манго и сладки картофи. Освен това трябва да се обърне внимание на храните, съдържащи лутеин, зеаксантин - това са броколи и други видове зеле, царевица, портокали, яйца, нектарини, спанак, каза лекарят.

„Цинк може да се получи от червено месо, птиче месо, стриди, обогатени зърнени храни, боб, нахут и ядки“, каза Ефимова.

Това са идеалните зеленчуци за отслабване

Превод: GlasNews.bg