Автоимунните заболявания са трудни за идентифициране и лечение. Дълго време се смяташе, че в такива случаи лечението може да бъде ефективно само в ранните етапи, но новият опит показва, че понякога си струва да се отклоните от медицинския протокол и изглежда потвърждава наличието на ново и ефективно лечение за странна болест, пише Sci Tech Daily.

Този случай е от есента на 2020 г., но беше описан в медицинските среди едва сега. Група лекари от университета Rutgers описаха удивителен случай на спасяване на 5-годишно момиче.

Детето е диагностицирано с анти-NMDAR енцефалопатия. Това е рядко автоимунно заболяване, което е много трудно за диагностициране и причинява смущения в човешкия мозък. Известно е, че детето не се повлиява от стандартното лечение на заболяването и затова момичето е преместено в рехабилитационен център, където прекарва 3 месеца в кататонично състояние.

Майката на детето обаче отказа да се откаже и затова иска да чуе и трето мнение. Група лекари от университета Рутгердс тръгнаха да помагат на лекарите. По правило времето играе важна роля при такива заболявания - смята се, че ако пациентът не реагира веднага на лечението, тогава продължаването му е безсмислено и неефективно.

Въпреки това лекарите от университета Rutgers предположиха, че има надежда и затова предложиха да опитат ново лечение. Vikram Bheez, професор по педиатрия и невралгия в Rutgers School of Medicine, каза, че той и колегите му са приели момичето в педиатричното отделение на болницата и са предписали лечение с курс на стероиди, сборни антитела и дългосрочен имуносупресор.

Обърнете внимание, че при анти-NMDAR енцефалопатия имунната система разпознава NMDAR рецепторите в мозъка като чужди и започва да ги атакува. В резултат това води до масивна дисфункция, включително умствени, когнитивни и двигателни проблеми.

Според Vikram Bheese, той и колегите му не само предписали курс от лекарства, но също така извършили серия от плазмени обмени, за да рестартират имунната система на момичето. Любопитно е, че почти веднага се забелязва известен напредък в поведението на детето - майката на 5-годишната пациентка веднага казала на лекарите, че детето се държи различно от преди.

Общо лекарите се нуждаеха от дузина плазмафереза, но си заслужаваше - в крайна сметка пациентката се чувстваше все по-добре с всяка нова процедура, докато накрая се възстанови напълно.

Според изследователите този случай трябва да бъде поучителен за цялата научна и медицинска общност и всъщност променя подхода към лечението на автоимунните заболявания - струва си да опитате нов подход, дори ако е минало много време и изглежда, че има няма надежда за възстановяване на пациента.

Превод: GlasNews