Съвременната наука е направила невероятно много за човешкото здраве – вече живеем по-дълго и по-добре от всякога в историята. Това обаче не е достатъчно – учените и властта не се отказват от опитите си да открият „еликсира на безсмъртието“, пише Futurism.

Богатите хора не просто искат да живеят по-дълго, те искат да живеят вечно и да използват натрупаните милиони, за да го направят. Американското месечно списание Wired публикува статия, в която се казва, че изследванията срещу стареенето през 2023 г. могат да доведат до „най-голямата революция в медицината“ след изобретяването на антибиотиците.

Разбира се, подобно начинание може да се провали и според някои учени вероятно ще се провали, но експертите са загрижени в какво може да се превърне тази идея за света, ако успее.

Според Кристофър Варехам, биоетик от университета в Утрехт, който изучава етиката на стареенето, човек трябва само да предположи за секунда, че учените най-накрая са изобретили ваксина срещу стареенето и хората вече могат да живеят вечно. Изследователите се опасяват, че този сценарий ще изостри всички съществуващи неравенства, пред които сме изправени днес. Тоест човечеството ще се изправи пред порочен кръг: колкото повече богатство имате, толкова по-големи са шансовете да живеете вечно, колкото по-дълго живеете, толкова повече богатство натрупвате и толкова повече влияние имате.

Според Варехам основната движеща сила на човечеството е именно фактът, че възрастните властници умират, а с тях и старите системи, раждат се нови лидери със свежи идеи - животът се променя. Но според антиутопичния постулат на Варехам, грабвайки „извора на младостта“, диктатори и автократи, както и техните спонсори, всъщност ще се окажат на върха на хранителната верига и ще стават все по-богати и по-влиятелни всяка година.

Варехам разчита на известни факти - хората, които имат власт, независимо дали е политическа или друга, не са толкова нетърпеливи да я споделят. Въз основа на това може да се предположи, че след като са се хванали за „лека за смъртта“, те още повече няма да искат да положат максимални усилия, за да запазят контрола и властта в ръцете си.

Биоетиците отбелязват, че редица компании, които работят в тази посока, декларират, че са готови да работят само върху онези продукти, които по-късно могат да бъдат "демократизирани". Например намирането на лекарство за милиони долари, което в крайна сметка може да помогне само на малка шепа хора, "не представлява интерес".

Варехам обаче отбелязва, че никоя от тези организации все още не е успяла да се доближи една крачка до разбиването на „кода на безсмъртието“ или дори да добави 20 години към очакваната продължителност на живота на човек – засега това са само обещания.

В същото време всеки пробив в тази област по същество би се превърнал във финансов джакпот, а когато големите пари и голямата власт влязат в игра, обещанията лесно се нарушават.

Превод: GlasNews