За много хора закуската винаги е труден избор между нормално хранене и чаша кафе. И дори да не се спрете на кафе, е трудно да направите избор, защото социалните мрежи предлагат много опции като „здравословна“ закуска, варираща от препечен хляб с авокадо до кафяв ориз с водорасли.

Единственото сигурно е, че капучино и кроасан от хранителна гледна точка определено не работят. Как да започнем деня правилно, така че да е пълен със сила и енергия? За щастие има храни, които могат да повишат енергийните ни нива, пише VOGUE Italia.

Карън Къмингс-Палмър, треньор по здравословно хранене, потвърди, че: "Храни с нисък гликемичен индекс, сложни въглехидрати, протеини и здравословни мазнини могат да ви държат енергични за 4-5 часа. Обратно, закуска с рафинирани захари, като сладкиши или сладки зърнени храни, причинява бърз скок, последван от рязък спад на кръвната захар, което кара тялото да се изтощи и да загуби енергия."

Подбрахме за вас 6 енергийни продукта, които ще ви помогнат да започнете деня с глътка жизненост. Защото доброто утро започва от сутринта.

Банани

Бананите са чудесен вариант за сложни въглехидрати и са с високо съдържание на калий, минерал, който е особено полезен за черния дроб и затова е чудесен избор, ако сте пили алкохол предишната вечер.

Въпреки това, бананите също имат относително високо съдържание на захар, така че ги комбинирайте с натурално ядково масло, бадеми или лешници. Освен енергия, бананите ни дават усещане за ситост, което ни предпазва от залитане към кроасани и други подобни. Добавете ги към зърнени храни или използвайте като основа за питателно смути.

Яйца

„Обичам да ям яйца сутрин", казва Карън Къмингс-Палмър. „Те осигуряват на тялото ни бионалични протеини, които ни засищат, както и биотин, чудесен витамин за здрава коса и нокти. Яйцата са истинска суперхрана, защото дори най-висококачествените органични яйца са сравнително евтин вид протеин. Просто се уверете, че ги изяждате цели."

Яжте ги сутрин като омлет, варени или пържени, съчетани със зеленчуци и по възможност сложни въглехидрати като филия пълнозърнест хляб. И винаги, когато е възможно, избирайте органични яйца, както е препоръчано от диетолог: различни изследвания показват, че те съдържат повече хранителни вещества.

Авокадо

„Богато на „добри“ мазнини, фибри и витамини от група В, авокадото е чудесен избор за сутрешна енергия“, казва Къмингс-Палмър. „Кремообразната му консистенция дава усещане за ситост. Пошираното яйце с авокадо е чудесен вариант за закуска през уикенда. Накратко, този тропически плод, който днес е много популярен в нашите кухни, е енергийна бомба.

Съчетайте го със сложен въглехидрат като филия пълнозърнест хляб за обилна и вкусна закуска.

Боровинка

Ако ви се хапва нещо сладко сутрин, горските плодове са чудесна алтернатива на мъфини, бисквити или сладки корнфлейкс. Плодовете са мощен източник на антиоксиданти, които защитават нашите клетки. „Богати на антиоксиданти и с относително нисък гликемичен индекс, което означава, че не причиняват пикове на кръвната захар и енергийни спадове, боровинките осигуряват голяма доза хранителни вещества“, потвърждава Къмингс-Палмър. Добавете го към смутита или го пийте самостоятелно с лъжица кисело мляко.

Овесена каша

Пълнозърнестите овесени ядки (без добавена захар), изядени сутрин, дават на тялото ни постоянен прилив на енергия, който може да ни поддържа до следващото ни хранене. Овесът всъщност е сложен въглехидрат, който се усвоява бавно, без да причинява гликемични пикове. Овесената каша също съдържа растителни протеини, витамини от група В, минерали като калций, магнезий и желязо и бета-глюкани, които понижават лошия холестерол. Съчетайте вашите овесени ядки или мюсли с плодове и кисело мляко за закуска с множество хранителни вещества.

Семена от чиа

Тези семена, произхождащи от Централна Америка, имат много високи хранителни свойства: не напразно древните ацтеки и маи са били луди по тях. Богати на минерали и незаменими аминокиселини, те са изключителен източник на омега-3, мастни киселини, които телата ни не могат да произвеждат сами, но са от съществено значение за производството на енергия. Добавете ги към смутита или направете чиа пудинг с растително мляко.

Превод: GlasNews