Двойка късметлии, открили 264 златни монети под пода на кухнята си, успя да продаде находката за £754,320. Някои от артефактите са на цели 400 години.  Това щастие имат собственици на къща, която се намира в Елерби, Северен Йоркшир.

Търсачите може да прекарат десетилетия в търсене на подобно имане, която за англичаните станала случайно. Те открилизлатото при ремонт на пода. Имането било на 15 сантиметра от пода на сградата, която е от XVIII век.

Щастливците, които запазват аноничност, останали изумеени. Първаначално си помислили, че са закачили кабели, минаващи под пода.

След като се вгледали в земята, открили глинен съд, покрит със соли. Той бил с размерите на кенче за безалкохолна напитка.

Вътре намерили монети от 1610 до 1727 година, които били емитирани по време на властването на Джеймс I, Чалз I и Джордж I.

Експерт успял да открие и предполатаемия собственик на златото. Влиятелен член на търговска фамилия - Fernley-Maisters.

Представителите на рода се занимавали с внос и износ на желязо, дърво и въглища. Добри заемали висша ръководна позиция в началото на XVIII век.

Една от най-ценните монети от колекцията представлява монета, издадена от монетния двор на Джордж I през 1720 годин. Тя има грешка, допусната при изсичането. На нея няма изобразен профил на краля, като от двете има една и съща графика. Тя е оценена на цели £62,400, което е рекорд за британска монета с грешка.

Друга монета с грешка в името на Чарлз II била оценена на £9,600.

Организаторите на търга обявяват, че аукциона е бил уникален. А всички монети са открили своите нови собственици.

Превод: GlasNews.bg