Най-силната геомагнитна буря за последните 6 години се появи на Земята в петък. Тя беше провокирана от гигантско изхвърляне на плазма от коронална дупка на Слънцето. Но учените не успяха да предвидят появата на тази буря, в резултат на която полярните сияния можеха да се наблюдават в САЩ.

Според учените геомагнитната буря, която е покрила Земята, принадлежи към ниво G4 по 5-степенна скала за оценка на подобни събития (тоест най-мощната възможна геомагнитна буря може да има ниво G5). Неочаквано силната буря доведе до много красиви полярни сияния чак до най-южните щати на САЩ, което само по себе си е изключително необичайно, пише Live Science. Първоначално учени, които наблюдават космическото време, прогнозираха геомагнитна буря от ниво G2 на Земята на 23, 24 или 25 март, но никой не очакваше тя да бъде толкова силна.

Полярно сияниецял екран
Снимка: Live Science

Геомагнитната буря възникна в петък, 24 март, поради факта, че няколко дни по-рано Слънцето избухна в коронална дупка (специална област в атмосферата на звезда). От короналната дупка, която беше 20 пъти по-голяма от Земята, избяга гигантски поток от плазма, който прелетя през космоса със средна скорост от 2,1 милиона км/ч.

Полярно сияниецял екран Снимка: Live Science

Според Тамита Сков, учен, който изучава космическото време, поток от слънчева плазма се е разбил в магнитното поле на Земята сутринта на 24 март, което е причинило появата на геомагнитна буря на планетата.

Полярно сияниецял екранСнимка: Live Science

"Това уникално изхвърляне се различаваше от нормалните изригвания на Слънцето, въпреки че не са уникални, но са по-трудни за наблюдение. Затова първоначалните прогнози за силата на геомагнитната буря не се оправдаха", казва Сков.

Полярно сияниецял екран
 Снимка: Live Science

По време на много силни геомагнитни бури на Земята полярните сияния могат да се появят много по на юг. Всъщност това се случи и този път, когато много жители на Съединените щати, до южните щати, наблюдаваха ярки полярни сияния, каквито никога не са виждали в небето над техните региони. Друга последица от появата на най-силната геомагнитна буря от 6 години насам беше временно прекъсване на радиокомуникациите и навигацията.

Геомагнитните бури от G1 до G3 могат да причинят незначителни смущения в радиокомуникациите и енергийните системи, казват учени. Бурята от ниво G4 се счита за по-опасно явление, въпреки че този път не се е случило нищо катастрофално. Що се отнася до геомагнитната буря от ниво G5, която не е регистрирана на Земята от много дълго време, тя може сериозно да навреди на работата на много електрически уреди, да деактивира радиокомуникациите и енергийните системи за дълго време.

Превод: GlasNews