От десетилетия учените се опитват да разберат как жените и мъжете избират в кого да се влюбят. Ново проучване, изглежда, хвърля светлина върху това как избираме партньори и как това зависи от случващото се в живота ни.

Екип от учени от Свободния университет на Амстердам в Нидерландия установи, че жените са привлечени от твърди мъже като Крис Хемсуърт и Джейсън Момоа по време на несигурност. Този тип мъже се отличават с остър нос и брадичка, ъглова челюст и широки скули. Любопитно е, че при същите житейски обстоятелства мъжете са по-привлечени от жени с "нежни лица", например като Селена Гомез. Този тип се характеризира с гладки черти на лицето, заоблени устни, бузи и връх на носа.

Авторите на изследването смятат, че подобни предпочитания в неопределени периоди от живота са свързани в по-голямата си част с повишено желание за "стереотипен тип партньор", пише Daily Mail. Изследователите също установиха, че мъжете гледат на този тип като на по-грижовен, докато при жените мъжете от този тип се свързват със сила и сигурност. Проучването също така показа, че всички получатели свързват тези типове с тези, които „осигуряват усещане за предвидимост“.

Изследователите отбелязват, че резултатите предполагат, че нашите партньорски предпочитания не са фиксирани, а по-скоро повлияни от мимолетни психологически състояния, като чувство на несигурност за определени събития.


На участниците бяха представени четири различни мъжки или женски лица, които бяха дигитално променени  Снимка: van Horem F

Общо проучването се състоеше от три етапа.

Първата фаза включваше 173 души, които бяха помолени да напишат история от до 100 думи, в която да опишат ситуация, в която се чувстват уверени или несигурни, в зависимост от това как се чувстват в момента. След това им бяха показани четири различни женски и мъжки лица, които бяха цифрово променени, за да изглеждат по-строги или нежни, и бяха помолени да оценят тяхната привлекателност, описвайки колко много биха искали да отидат на среща с тях.

Във втория етап участваха 174 души, които бяха помолени да опишат ситуацията в несигурен или определен етап от живота си. След това те бяха помолени да си представят, че търсят партньор, като изберат едно от лицата.

След като оцениха резултатите от първите два етапа, учените стигнаха до извода, че в несигурни моменти от живота жените са по-склонни да избират по-строги мъжки лица, свързани със сила. В същото време мъжете, напротив, оценяват повече нежните лица, които се свързват с грижа.

В третия етап участваха 141 души. Този път те бяха помолени да помислят или за грижовен партньор (кара ви да се чувствате комфортно и успокояващо), или за силен партньор (защитава и може да се разчита на него). След това те бяха помолени да си представят, че искат да се срещат с някой, който отговаря на това описание, и бяха помолени да оценят отново лицата от първата фаза на проучването по привлекателност.

В този момент учените научиха, че по-меките лица се свързват с грижа, докато по-твърдите черти на лицето се свързват със сила. Изследователите смятат, че резултатите от това проучване предполагат, че изборът ни на партньор е пряко повлиян от етапите в живота ни.

Превод: GlasNews