Най-скъпото кафе в света идва от Индонезия и е произведено от животински изпражнения. То носи името „Kopi Luwak”. Името му идва от местната дума за кафе „Kopi” и името на животното „Luwak”.

Зърната на този сорт се отличават с начина си на обработка, както и с вкуса, аромата и качеството на кофеиновата течност, която се получава от тях. 

„Kopi Luwak” се внася единствено в Съединените щати и Япония, като производството му е ограничено. Особено интригуващ е начинът на обработка на този вид кафе. Зърната-плодове на кафееното дърво, са любима храна на животното цибет. То обитава териториите на Индонезия и е бозайник, който се храни с гризачи, насекоми или плодове.

Цибет обича да си похапва и кафеени зърна направо от дървото, но поглъщайки ги зърната не винаги могат да бъдат разградена от стомашните сокове на бозайника. Това води често до изхвърлянето на зърната цели от организма на животното. 

Местните индонезийци са намерили интересна професия, като се занимават със събирането на изпражненията на животните. Фекалиите се претърсват за „годните зърна”, измиват се добре, след което се подсушават. 

Последният етап е да се изпекат и цикълът за получаване на най-скъпото кафе в света е затворен. 

Освен леко притеснителният начин на добиване, „Kopi Luwak” се характеризира и с уникалния си цвят. Препоръчително е то да се сервира в бяла порцеланова чаша, за да се забележи различния му спрямо другите марки кафета цвят. 

Идващото от животински изпражнения кафе е учудващо сладко и не се нуждае от допълнително подправяне със захар. То не горчи, има изключително приятен аромат и киселинността му е нулева. 

Последната характеристика е голямо предимство за хората, които имат чувствителен стомах, което го прави още по предпочитано.
И макар „Kopi Luwak” да се добива и приготвя по изключително опростен и лесен начин, това кафе се търгува на пазара с най-високата възможна цена. 

"Един килограм от това кафе съдържа 5000 зърна и струва 1300 евро.", казва вносителят на най-старото кафе в света Bontadi - Ирина Дилкова.

Тя самата го доставя само по заявка, но често организира дегустационни дни на различните видове кафе, сред които е и най-скъпото в света.
 
Друго известно кафе идва от синята планина на остров Ямайка. То се отглежда на терасовидни плантации на височина от 2300 метра.  Почвата е вулканична. Има и постоянна мъгла и така не може да изгори. Цената му е 400-500 евро за килограм кафе. Това е единственото кафе в дъбови бъчви по 15 кг.