Коледните и новогодишните празници наближават, а с тях и денят на избора и закупуването на новогодишна елха, която ще ни радва през всички празници. Учените обаче пуснаха истинска муха в този на пръв поглед радостен процес на избор на празнично дърво и неговото украсяване.

Според изследователите, преди да внесем коледно дърво в къщата, трябва внимателно да го огледаме. Учените съветват да обърнете специално внимание на елховите шишарки или това, което може да се крие зад тях, пише IFLScience.

Понякога на празничните дървета можете да забележите израстъци, които с просто око могат да бъдат сбъркани с обикновена борова шишарка. Уви, в тази бучка може да се крие нещо друго - според учените подобни израстъци може да се окажат торбички с яйца на богомолка.

@andeekitty Beware of the real trees. ???? #realtree #christmastree #prayingmantis #prayingmantisoftiktok #christmastreefail #faketreenextyear ♬ It's The Most Wonderful Time Of The Year - Andy Williams

Подобна история вече се случи през 2018 г., когато Андреа Кауърд донесе у дома коледна елха. Семейството не подозираше нищо, докато в един момент не се излюпиха „стотици приятели“. Оттогава семейството предпочита само изкуствена елха.

Според учените, в зависимост от вида богомолка, една такава торбичка може да съдържа от няколко до стотици яйца. Когато богомолките се излюпят от този сак, това е доста невероятна гледка, но едва ли е "празнична".

Изследователите отбелязват, че ако такъв израстък се открие на дървото, клонът трябва незабавно да се отреже и да се постави в градина или парк. Нека отбележим, че в момента не говорим за заплаха за човешкия живот, тъй като по същество богомолките са безобидни за всички, освен за плячката си, което хората, за щастие, не са.

Учените отбелязват, че проблемът е, че излюпването на богомолки на закрито представлява опасност за насекомите. Според изследователя Крис Енрот от Университета на Илинойс, веднъж попаднали в топъл дом, малките богомолки вероятно ще се излюпят и след това просто ще умрат от глад.

Превод: GlasNews