Tik-Tok се превърна в център за споделяне на съвети и трикове, вариращи от гениални решения до доста съмнителни практики. Една от последните вирусни тенденции, които се появиха на тази платформа, включва тен с бира.

Потребителите на тази социална мрежа използват бирата като нетрадиционен лосион за тен, доказателство за което е хаштагът #beertan, който събра почти 300 000 гледания. Във видеата потребители нанасят върху телата си бира, а привържениците на тази техника твърдят, че тя ускорява процеса на тен, пише Healthline.

Тази тенденция за красота обаче предизвиква безпокойство, особено сред специалистите по грижа за кожата. Д-р Шмиц, дерматолог-козметолог в Дубайската клиника за козметична хирургия, осъжда тази практика като "катастрофална". Той посочва, че основният проблем с метода за добиване на тен с бира е произходът му от „професионалисти“, които не са специалисти по грижа за кожата.

@itvnews Heard of a ‘beer tan’? ????#beer #beertan #tanning #sun #skincare #summer ♬ original sound - itvnews

Д-р Шмиц постоянно говори за важността на търсенето на съвет от квалифицирани специалисти по грижа за кожата, особено когато става въпрос за защита на кожата ви от увреждане от слънцето. Основният проблем е липсата на каквато и да е защита срещу вредното въздействие на слънчевите лъчи.

Пиенето на бира без нанасяне на слънцезащитни продукти в същото време не дава на кожата никаква защита. Той обяснява, че липсата на слънцезащитен слой, който действа като бариера срещу ултравиолетовото лъчение, прави кожата уязвима. Освен това, ако бирата се нанесе върху физическия слънцезащитен крем, съществува значителен риск от неволно премахване на защитната бариера.

Д-р Катрин Армър, дерматолог и основател на Bespoke Skin Technology, е съгласна, че тази тенденция е изключително опасна. Идеята да се позволи на течно вещество да претърпи процеси на нагряване на повърхността на кожата според нея е ирационална.

И двамата експерти, д-р Шмиц и д-р Армор, казват, че потенциалните ползи са засенчени от редица отрицателни ефекти, свързани с метода.

Слънчевите изгаряния, освен болка, могат да доведат до нарушения на пигментацията и да увеличат вероятността от рак на кожата. Д-р Шмиц посочва дългосрочните ефекти от слънчевото изгаряне, като отбелязва, че едно слънчево изгаряне с мехури в младостта може повече от да удвои риска от меланом по-късно в живота. По същия начин повтарящите се слънчеви изгаряния увеличават риска.

Топлинното изтощение, в резултат на прекомерно излагане на слънце, е придружено от симптоми като сънливост, главоболие и объркване. Продължителността на тези симптоми изисква медицинска намеса.

Снимка: Depositphotos

Експертите са съгласни, че споделянето на хака за тен с бира в Tik-Tok е риск, който не си струва да се поема.

Д-р Шмитц обяснява физиологичната основа на почерняването като отговор на ултравиолетовите лъчи, който включва повишено производство на меланин, за да се предотврати по-нататъшно увреждане. И следователно тенът сам по себе си е доказателство за увреждане на кожата.

Сертифицираният дерматолог д-р Махам Хан също посочва, че практиката с мазане на бира е съмнителна. 

"Като консултант дерматолог, лекуващ ежедневно пациенти с рак на кожата, се чувствам задължена да подчертая изключителната важност на проявяването на предпазливост и внимание, когато става въпрос за тенденцията на TikTok за "бирен тен". Този метод не осигурява никаква защита срещу вредните ефекти на ултравиолетовото (UV) лъчение от слънцето. UV радиацията е известен канцероген и е основен фактор за увреждане на кожата, което може да се прояви като слънчево изгаряне, преждевременно стареене и повишен риск от рак на кожата, включително меланом", казва д-р Хан.

Хмелът в бирата може да помогне за активирането на меланина – пигментът, който потъмнява кожата. Но според проф. Иън Джаксън, може да е точно обратното.

"Ключовият фактор за производството на меланин в кожата е ензим, наречен тирозиназа, и има значителна научна литература, която казва, че хмелът инхибира активността на тирозиназата, което ще намали количеството произведен меланин", казва той. И е на мнение, че бирата няма да има никакъв ефект освен че ще причини изгаряне на кожата.

Превод: GlasNews.bg