От незапомнени времена четирилистните детелини са символ на невероятен късмет. Ето защо всеки се радва, когато открие една и може да я носи за сполука. Но понякога дори късметлиите, открили рядкото растение, може да бъдат застигнати от несполука - например да изгубят цветенцето.
 
Подобна случка се е разиграла в столицата, но жената, открила изсушена детелинка, желае да я върне на нейния "законен" собственик. Божана У. намерила картончето, на което бил залепен и символа на късмета, в "Люлин". Тя използва социалната мрежа Facebook, опитвайки да намери човека, от който се е извалила. За да докаже, че именно той е притежателят има и малко условие. Трябва да се назове датата, изписана на гърба на листчето.
 
"Намерих това картонче с четирилистна детелина в "Люлин" 7. Предполагам, че е спомен на някого, защото отзад има дата. Ако някой си го търси, нека се свърже с мен и ще го върна, ако ми кажете датата на гърба на картончето", пише Божана У.
 
Столичани приветстват добрината, радвайки се, че хората мислят и за останалите. Но някои граждани са на друго мнение. Според тях щом детелината е попаднала в друг човек, той е нейният нов притежател. Вижте някои от споделените мнения:
 
"Късметчето си е ваше" смята Стефания С.
 
"И аз по същия начин си ги лепях, но не съм се срещала да си пиша датите. Дано се намери собственика", пише Цветомира Д.
 
"Браво, много хора няма да осъзнаят нещо толкова малко, колко голямо значение би могло да има", коментира Мирела Я.
 
 "Обаче има хора, които трудно помнят дати. Аз например", пише Георги И.
 
"Кой си го намери негово си е", смята Цветелин П.
 
 Но защо детелините с четири листа, намираме за толкова ценни?
 
Като за начало - те са редки! Счита се, че на около 10 000 трилистни се пада едва една четирилистна детелина. Друга статистика сваля бройката - до около 5000 към 1.
 
Но митовете, свързващи въпросните цветенца с благополучието, са и наистина древни.  За пръв път се говори за силата на четирилистните детелини в легендите на друидите. Тогава се е смятало, че цветето с четири листа има магически сили и пази собственика си от нещастие.

В ирландската традиция трилистната детелина символизира и Светата Троица. Свети Патрик е използвал детелината за да обясни на невярващите идеята за триединството – така както три листа растат заедно в едно растение, така и един Господ има три лица. А всеки лист на детелината символизирал Отца, Сина и Светия Дух.
 
 Най-разпространеното вярване гласи, че всяко от листата на четирилистната детелина има определено значение. Първият лист символизира Вярата, вторият – Надеждата, третият – Любовта, а четвъртият – Късмета.