Kаменна статуетка на възраст над 4500 години, изобразяваща лицето на древна богиня, беше открита в южната част на Ивицата Газа.

Изработена от варовик и дълга 22 сантиметра, статуетката от 2500 г. преди новата ера бе намерена от фермер, обработващ земята си в Хан Юнис, съобщиха археолозите в палестинския анклав.

„Статуята представлява ханаанската богиня Анат“, каза в изявление Джамал Абу Реда, отговарящ за антиките в министерството на туризма.

Анат, едно от най-известните ханаански божества, е богинята на любовта и войната. Находката е направена в район, който е важен „сухопътен търговски път за няколко цивилизации“, които са живели в днешната ивицата Газа, според Абу Реда.

Находката е най-новата в Газа, където туризмът в археологическите обекти е ограничен поради израелска блокада, наложена, след като бойната групировка Хамас взеха властта в анклава през 2007 г., пише БГНЕС. През февруари работници на строителна площадка в Северна Газа откриха 31 гробници от римската епоха, датиращи от първи век след Христа.