В Словакия семейство фермери се изправи пред проблем, причинен от лебеди. Всеки ден стотици от тези птици летят до нивите, където фермерите отглеждат макове.  

Фермерите от словашкия град Комарно за първи път забелязали странното поведение на лебеди в нивите си през февруари. Първоначално те спекулираха, че птиците са привлечени от образуването на водни басейни в района. Птиците обаче продължавали да се връщат, пише Oddity Central. По-късно фермерите разбрали, че лебедите кълват макови цветя, съдържащи опиум. Щетите, причинени от птиците, се оценяват на около 10 000 евро, според фермера Балинтс Пам.

Птиците може да са сбъркали цветята на мака с любимата си храна, рапицата, казват експерти. Тази грешка довела до пристрастяване и здравословни проблеми при лебедите. В резултат на това птиците загубили способността си да летят и останали да лежат на земята, което ги направило лесна мишена за хищници.

Пристрастени към лебедите, фермер, маково поле, мак, Словакия, птица,цял екран
В Словакия лебедите са защитени от закона, на фермерите е забранено да ловуват тези птици

Поради факта, че лебедите в Словакия са защитени от закона, на фермерите е забранено да ловуват тези птици или дори да ги прогонват от собствената си територия. Янс Калавскис, говорител на Словашката държавна служба за опазване на природата, подчерта, че фермерът трябва да подаде специален апел до властите.

Сега със задачата да помогнат на птиците са се заели доброволци. Те лично носят лебедите и се опитват да ги отучат да ядат маково семе. Птиците, които били в добро състояние, били пуснати в напоителен канал, намиращ се на 15 километра от маковото поле. Други били изпратени на рехабилитация.

Превод: GlasNews