Новата 2024 година е точно зад ъгъла, така че е време да помислим за централния празничен елемент на всеки дом - коледната елха. Ако планирате да поставите коледна елха у дома тази година, съветите на учените как да изберете идеалната елха ще ви бъдат много полезни, пише Daily Mail.

Изборът на празнична елха не е никак проста задача. Именно тази задача може да предизвика стрес и у най-запалените любители на новогодишните и коледните празници. Да изберете жива елха или да предпочетете изкуствена? И как това се отразява на емисиите на въглероден диоксид и климатичната криза, която вече удари планетата? Учените са отговорили на тези и много други въпроси.

Изследователите разкриха какво прави идеалното празнично дърво от научна гледна точка и защо по-голямото дърво не винаги означава по-добро.

Живи или изкуствени?

Науката е категорична по този въпрос - живите коледни елхи са по-добри от изкуствените и има причини за това. Първо, изкуствените коледни елхи не подлежат на рециклиране, защото са направени от комбинация от материали и не могат да бъдат разделени: в резултат на това се озовават на сметището.

Нещо повече, повечето от тези дървета са изработени от пластмаса и следователно, дори през целия период на експлоатация, отделят повече парникови газове от истинските дървета, които всъщност абсорбират кислород през целия си живот. Според професор Иън Ротерхам, еколог от университета Шефилд Халам, изкуствените коледни елхи имат особено голям въглероден отпечатък, ако се внасят от чужбина и се използват само веднъж.

В същото време, ако използвате изкуствено коледно дърво около 10 години, въглеродният му отпечатък вероятно ще бъде незначителен. Транспортът обаче също играе важна роля по този въпрос: например, изкуствена коледна елха се доставя от Китай до Обединеното кралство, което значително увеличава въглеродния отпечатък на коледната елха.

Според учените най-екологичният вариант е повторното използване на живи коледни елхи, които след употреба могат да бъдат засадени в градината или върнати на доставчика. Някои фирми събират използвани коледни елхи през новата година, за да ги засадят отново, преди да ги използват повторно за следващите празници

Според професор Ротерхам, чрез повторно използване на жив смърч, ние всъщност дори сме в състояние да изчистим въглеродния си отпечатък от „последствията“ от други новогодишни празници.

Перфектната коледна елха

Продавачите на коледния базар предлагат голямо разнообразие от коледни елхи, но според учени и производители само една е най-добрата. Според Вероника Кусак, директор на компанията за отглеждане на дървета Pines and Needles, наистина има само едно дърво, което е най-популярно - ела Нордман (Abies nordmanniana).

Тези дървета растат в планински райони на юг и изток от Черно море в страни като Грузия и Турция, но в други страни, като Великобритания, тези дървета се отглеждат за търговски цели.

Според Кусак всъщност елхата Нордман е най-дълготрайното коледно дърво - игличките не падат и остават меки на допир, което го прави чудесен вариант за празниците.

„С правилната грижа за дървото няма причина изобщо да хващате прахосмукачката и да разчиствате паднали игли през целия празничен сезон“, казва тя.

Други добри варианти за коледно дърво са:

  • Благородна ела;
  • Фрейзър ела.

Учените също така подчертават, че оптималното време за закупуване на празнично дърво е втората седмица на декември. 

Според Кюсак 6-футовите коледни елхи са най-популярни, защото обикновено се вписват идеално в пространството, но много зависи от височината на таваните в дома ви.

В същото време учените подчертават, че по-голямото не винаги означава по-добро: колкото по-голям е смърчът, толкова по-здрави клони стърчат и толкова повече място заема. Освен това, за да може дървото да стои по-дълго, трябва да се грижим за него правилно. Например, някои производители на дървета могат да предложат специална стойка, която ще удължи живота на вашето дърво. 

Това, което може да повлияе на дълголетието на дървото, е къде точно го поставяте в дома си. 

„Уверете се, че сте поставили дървото си далеч от директни източници на топлина, като радиатори или камини. Топлината и влагоуловителите изсушават дръвчетата по-бързо, така че колкото по-далеч от потенциално вредни източници на топлина, толкова по-добре и толкова по-свежо ще остане вашето дърво“, казва още Кусак.

Последната стъпка е да украсите вашето дърво и винаги е по-добре да закупите по-зелени, екологични хартиени или дървени декорации вместо пластмасови.

Всякакъв вид пластмасови аксесоари са изключително вредни за околната среда, след като бъдат изхвърлени. Разграждането на пластмасовите отпадъци в депата отнема години и може да замърси околната среда или да навлезе в нашите водни пътища и океани. 

Превод: GlasNews.bg