Всичко на плажа е полезно за теб и твоето здраве, емоционално и физическо. Плажът е най-добрият лек, когато се чувстваш яростен, тревожен или стресиран. Освен че подобрява цялостното психическо здраве, той може да лекува и кожни заболявания и дори да ти помогне в горенето на калории.

Водата

Морската вода е богата на много минерали. Те могат да помогнат за лечението на кожни заболявания като псориазис е екзема. Самата вода може да бъде полезна при синузит или висока температура. Морската вода може да стимулира освобождаването на “хормоните на щастието” – допамин и серотонин.

Плуването в морето е упражнение, което има големи ползи не само за физическото, но и за психическото здраве. Това се дължи на възстановителните ефекти, които прекият контакт с природата ни осигурява.

Бризът

Морският бриз може да има детоксикиращ ефект. Когато си на плажа, пълниш дробовете си с отрицателни йони, които засилват имунната система. Тези отрицателни йони могат да имат и антидепресивен ефект и да облекчат симптомите на сезонно афективно разстройство.

Морският въздух дава усещане за спокойствие след само един ден на плажа и помага за по-добрия нощен сън.

Пясъкът

Морският пясък е естествен ексфолиант и действо много добре за отстраняване на мъртвата кожа по стъпалата. Той може също така да подобри цялостното ти здравословно състояние и да забави стареенето, тъй като докато ходиш по него, абсорбираш земните електрони.

Докосването на топлия морски пясък по краката има отпускащ ефект. Ходенето в него ти помага да бъдеш във форма, тъй като изисква известни усилия. Също така бягането в пясъка ще ти помогне да гориш калории.

Звуците

Звукът на морските вълни носи усещане за мир и баланс. Подпомага възстановяването и цялостното благосъстояние на мозъка, тъй като предразполага по-лесно постигане на медитативно състояние.

Човешкият мозък като цяло е склонен да реагира положително на водата, включително на нейния звук. Този звук може да ти помогне да подобриш своето себепознание и да излекува негативните чувства.

Цветът

Проведено е изследване, което установява, че хората, които живеят с изглед към морето са по-малко стресирани от останалите. Според това изследване съществува връзка между по-доброто здравословно състояние и синия цвят на водата и небето. Като цяло синият цвят кара хората да се чувстват по-спокойни и отпуснати.

Плажът е идеалното място за хора, които търсят спокойствие и тишина.