На 2 май православните християни празнуват Великден. По традиция днес мнозина ще пекат козунаци и ще боядисват яйца.

Храмовият химик-технолог Сергей Белков припомни, че не всички методи на боядисване са безопасни. Ако нарушите технологията, можете да се отровите.

Експертът отбеляза, че специалните багрила за яйца, които се предлагат в магазините преди празника, са безопасни. Използването на обикновени маркери и бои обаче може да бъде опасно. Често хората рисуват не черупката, а обикновено варено яйце. Интернет е пълен с покани за такива майсторски класове.

"Бих предупредил да не се оцветяват яйца с маркери, флумастери и бои, тъй като пигментите, които се използват там, не са предназначени за храна", съветва експертът.

Що се отнася до използването на различни растителни компоненти, технологът не вижда никакви проблеми в този метод. Но и тук всичко е умерено.

"Изследвани са синтетични багрила, но някои цветя, които се използват за боядисване, могат да съдържат опасни вещества. Все още е по-опасно да се рисува с неизследвани растения, отколкото с неестествени, но изучени хранителни бои", каза експертът.

Но боядисването на великденски яйца с лукови кори или сок от цвекло е напълно безопасно. 

"Бих препоръчал лукова кора. В допълнение към оцветяващите свойства, той има и дезинфекционен ефект. Ако на повърхността на черупката има бактерии, лечението с кората от лук помага да се справите с тях", коментира пред "Москва 24 " руския диетолог, член на Националната асоциация на диетолозите и диетолозите на Русия Наталия Круглова.

Други безопасни опции включват куркума, чай от хибискус, сок от цвекло и сок от зелени листа.