Когато става въпрос за универсална храна, малко неща са по-добри от скромната соя. Без това миниатюрно бобово растение нямахме тофу или соево мляко, мисо, натто или темпе. Рафтовете с вегетариански и веган продукти ще останат полупразни и не само те. Някои соеви продукти обаче могат да бъдат опасни.

Соевият сос е изобретен преди повече от две хилядолетия и оттогава е завладял почти целия свят. Подобно на боба, този сос е невероятно гъвкав: може да се добавя директно към рецепти като съставка, върху ориз, юфка или суши, а понякога дори има вкус на сладолед.

Соевият сос е невероятно опасен като подправка, която почти сигурно имате в кухненските си шкафове: има много съобщения за предозиране с наситени солни разтвори, пише IFLScience. В родната му Източна Азия дори случаите на самоубийство със соев сос не се смятат за необичайни.

Причината, поради която соевият сос е толкова токсичен, е почти същата като причината, поради която има толкова добър вкус: безумното му съдържание на сол. Само една супена лъжица от този продукт съдържа повече от една трета от препоръчителната дневна доза натрий, което улеснява получаването на нездравословна доза.

Знаем за случая с 19-годишен младеж, който през 2013 г. изпи почти един литър от този продукт и... се озова в кома в спешното отделение.

Лекарят, лекувал жертвата, каза, че той не е реагирал на никакви стимули. Той добави: „Имаше клонус (неволни, ритмични, мускулни контракции и отпускания – бел.ред.). Като цяло нервната система работеше доста зле.“

Яденето на твърде много сол може да причини хипернатриемия, състояние, при което водата се изтегля от тъканите на тялото в опит да се изравни нивото на сол между тях и кръвта. А това е невероятно опасно.

Това не само може да доведе до смъртоносно натрупване на течност на места като белите дробове, но когато водата напусне мозъка, тя може да се свие и да кърви, причинявайки неврологични симптоми като гърчове и загуба на съзнание.

За щастие, този пациент беше откаран в болницата и лекуван доста бързо - в рамките на четири часа след като изпи соса, му бяха дадени 6 литра захарна течност чрез капково вливане, за да понижи нивата на натрий. Подейства бързо, нивата на натрий се нормализираха - въпреки че той остана в кома, причинена от соев сос.

Смъртоносна доза натрий може да възникне при нива от 0,5 до 1 g сол на килограм телесно тегло.

Така че следващия път, когато ви се прииска да добавите малко повече соев сос към вашата купа с юфка, отколкото изисква рецептата, не забравяйте да не прекалявате. Може да бъде вкусна добавка към вашата храна - или дори десерт - но вероятно не си струва пътуването до спешното отделение.

Превод: GlasNews