За да не се развалят продуктите, те се нуждаят от подходящи условия за съхранение. Според статистиката до 25-30% от закупените продукти се изхвърлят в кошчето. Ето няколко съвета от NV, които ще помогнат за значително удължаване на срока на годност на яйцата и хляба.

Как правилно да съхранявате яйцата

Яйцата трябва да се съхраняват отделно от другите продукти. Тъй като структурата на черупката на яйцата е пореста, тя абсорбира добре миризми, така че инфекцията може да проникне в яйцето. Яйцата могат да се съхраняват в хладилник до 15 дни при температура под 6 °C. Именно при тази температурна среда бактериите Salmonella не се размножават, а при стайна температура броят на тези бактерии, напротив, се увеличава. По-добре е да поставите яйцата с острото надолу, така че жълтъкът да е в центъра и да не докосва въздушния слой, който се намира в тъпия край - при това съхранение яйцата могат да се съхраняват до 3 седмици. Напуканите яйца е най-добре да се използват веднага и изобщо да не се съхраняват. Пъдпъдъчите яйца могат да се съхраняват на стайна температура до 3 месеца, но имайте предвид, че яйцата лесно изпаряват влагата в затворен съд.

Как правилно да съхраняваме хляба

Хлябът, подобно на други продукти, не е необходимо да се съхранява в найлонов плик, тъй като топлината и затвореното пространство допринасят за развитието на вредна микрофлора. Най-добре е хлябът да се съхранява в глинена кутия за хляб, за да не изсъхне и да остане ароматен. На второ място са дървените съдове за хляб и плетените съдове за хляб. В старите времена хлябът се е съхранявал завит в ленена кърпа. Галетата и влагата също допринасят за образуването на мухъл. Експертите препоръчват да не поставяте кутията за хляб в хладилника, тъй като отделеният кондензат допринася за бързото разваляне на хляба. Струва си да знаете, че ръженият и пшеничният хляб трябва да се съхраняват отделно. Ако искате да съхранявате хляба за дълго време, най-добре е да го поставите във фризера, за да може да се съхранява няколко седмици. Просто оставете хляба да се размрази на стайна температура, преди да сервирате.

Общи препоръки

За по-дълго съхранение на храна регулирайте температурата на вашия хладилник: вътре във фризера температурата трябва да се поддържа минус 18 °C, а в хладилника - плюс 3-4 °C.

Не съхранявайте нетрайни храни на вратата на хладилника, тъй като тази зона в хладилника е изложена на чести температурни промени.

Опитайте се да не пълните хладилника докрай. Равномерният поток от студен въздух към продуктите ще удължи срока им на годност.

Преди да поставите зеленчуците и плодовете в хладилника, избършете ги от излишната влага, тъй като допринася за мухъл и гниене на храната. Освен това не съхранявайте храната в найлонови торбички.

Когато купувате нещо, винаги обръщайте внимание на срока на годност.