Гледката на внушителните небостъргачи, които се извисяват над градския пейзаж, най-често предизвиква асоциации с мегаполиси като Ню Йорк, Токио и Хонконг. Малко хора знаят обаче, че едни от първите подобни постройки се появяват в италианския град Болоня още през Средновековието.

Неслучайно Болоня е известна и като Града на стоте кули. Повечето от тези сгради са издигнати през 12-и и 13-и век, като първоначалното им предназначение вероятно е било със защитна и наблюдателна цел.

Според повечето историци кулите са изградени от богатите фамилии в града именно с цел да защитават имотите им.

В края на 13-ото столетие повечето от кулите на Болоня са били разрушени, а други продължават да съществуват, но изпълнявайки други функции - на затвори, складове, магазини и дори на жилищни сгради.

Не е ясно какъв е бил общият брой на тези кули в най-активния период на тяхното строителство, но се предполага че са били между 100 и 150. До наши дни са оцелели около 20 от тези кули, като двете най-известни са кулата на Асинели с височина от впечатляващите 97 метра и отсечената кула Гарисенда, висока 48 метра. 

Кулата на Асинели е построена от фамилията с това име между 1109 и 1119 г. Впоследствие сградата е продадена на общината. По-късно се превръща в затвор, а през 15-и век около нея е изградена крепост, в която е бил настанен военен гарнизон. От върха ѝ се открива впечатляваща гледка към целия град.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 

Публикация, споделена от Elena, floral artist (@floralsbae)

Кулата Гарисенда пък е известна с това, че е наклонена на една страна, подобно на тази в Пиза. Отклонението е с 4 градуса от вертикалата, или с цели три метра на върха спрямо основата, пише profit.bg. Това я прави най-високата наклонена кула в света.

Когато е построена тя е била по-висока от тази на Асинели, но заради нестабилната ѝ основа се наложило да бъде "отсечена" до сегашната си височина.

Строителството на средновековните "небостъргачи" е било изключително сложно инженерно начинание, което отнемало между три и десет години работа. Основите им са с дълбочина от 5 до 10 метра и са покрити с чакъл или вар.