През 2016 г. по време на ремонтни дейности беше открит детски ковчег с два прозореца, в който се намираше добре запазеното тяло на дете. Разследването разкри, че този ковчег идва от най-старото гробище в Сан Франциско, което е затворено през 1890 г. Благодарение на ДНК анализ и архивни данни беше възможно да се определят името и родителите на момичето.

През 2016 г., докато реновираха стар гараж в Сан Франциско, беше направено изненадващо откритие: работници откриха нещо, което първоначално изглеждаше като метална кутия, държана от ръждясали болтове. При по-внимателен оглед установили, че това е детски ковчег с уникален дизайн, състоящ се от два дебели стъклени прозорци, покрити с метален лист.

най-старото гробище, сан франциско, детски ковчег, спяща красавица, ремонти, ДНК анализ, погребениецял екран
При по-внимателна проверка те открили, че това е уникален детски ковчег, състоящ се от два дебели стъклени прозореца, покрити с метален лист. Снимка: Ordonews

След като развили болтовете, работниците открили почти идеално запазеното тяло на малко русо момиче, облечено в дантелена рокля с лавандулови листенца в косите и син кръст на гърдите, пише Arkeonews. В ръцете си то дърало голямо лилаво цвете.

Тялото е огледано, но не са открити данни за самоличност. Експертите съставили протокол и предали металния ковчег с детето на собственика на гаража, който според местните закони поел отговорността за погребението. При обработката на документи полицаите посочили име на загиналата Ева, а собственичката на гаража - Миранда.

най-старото гробище, сан франциско, детски ковчег, спяща красавица, ремонти, ДНК анализ, погребениецял екран
 Снимка: Arkeonews

Допълнително разследване разкрива, че гаражът е построен на територията на гробището Odd Fellows, най-голямото гробище в Сан Франциско, което е затворено за погребения през 1890 г., когато разширяването на града достига крайните гробове.

През 1923 г. било решено напълно да се премахне гробището, тъй като започнало да засяга съседните райони: повечето от останките били ексхумирани и погребани в масови гробове, някои от телата били взети от роднини за повторно погребение. Вероятно ковчегът с момичето е бил изоставен и забравен в суматохата и накрая се е озовал под гаража.

най-старото гробище, сан франциско, детски ковчег, спяща красавица, ремонти, ДНК анализ, погребениецял екран
 Снимка: Arkeonews

От момичето са взети проби от тъкани и коса за ДНК анализ, който показва, че майка й е родена на Британските острови, а анализът на косата показва дефицит на протеини и тежко недохранване, най-вероятно поради заболяване или лекарства. Доброволци изследвали градските архиви и открили запис за погребението на двегодишно момиченце на име Едит Хауърд Кук, починало през октомври 1876 г. от силно изтощение.

Родителите й били Хорацио Нелсън и Едит Скауфи Кук и успели да намерят живи роднини. Мистерията на мистериозното погребение най-накрая беше разгадана почти 150 години по-късно благодарение на усилията на доброволци и учени.

най-старото гробище, сан франциско, детски ковчег, спяща красавица, ремонти, ДНК анализ, погребениецял екран
Розалия Ломбардо, дъщеря на сицилиански служител, починала през 1920 г. от пневмония, била толкова добре запазена, че получила прякора „Спящата красавица“ Снимка: Arkeonews

Преди век родителите често са балсамирали телата на мъртвите си деца, какъвто е случаят с известната мумия на дете в катакомбите на капуцините в Палермо. Розалия Ломбардо, дъщеря на сицилиански служител, починала през 1920 г. от пневмония и била толкова добре запазена, че получила прякора „Спящата красавица“.

Превод: GlasNews