Той е един от най-добрите таланти в света на класическата музика, а през 2007 г. цигуларът Джошуа Бел се включи в социален експеримент. Щеше ли обществеността да осъзнае какво се случва покрай ежедневната им суматоха?

Музикален директор на академия, световен звезден солист и бивше дете-чудо - това е Джошуа Бел, един от най-големите световни виртуози и едно от най-големите имена в класическата музика. От чисто любопитство през 2007 г. той се включва в малък социален експеримент, а The Washington Post се присъединява към Бел в неговия "мелодичен тест". 

Преди експеримента вестникът разпита американския диригент Леонард Слаткин за неговите прогнози.

Слаткин казва: „От 1000 души предполагам, че може да има 35 или 40, които ще разпознаят кой е цигуларят в метрото. Може би 75 до 100 ще спрат и ще прекарат известно време в слушане." Слаткин смяташе, че Бел може да спечели $150 (£121) от своите музикални начинания в метрото.

И така, 7.51 сутринта в петък, 12 януари 2007 г., в средата на сутрешния час пик, когато Бел отвори калъфа за цигулка и започна да свири точно във входа на метрото L'Enfant Plaza в оживения център на Вашингтон. Вижте какво се случи по-долу:

За период от 43 минути цигуларът изпълни шест класически пиеси, две от пиесите на Бах, едно Масене и по едно от Шуберт и Понсе. От 1097 души, които минаха покрай Бел, 27 оставиха пари и само седем всъщност спряха и слушаха за определен период от време.

Бел е спечелил общо $52,17 (£42,18). И това включва банкнота от 20 долара от някой, който го е разпознал. $32,17 за Джошуа Бел? Не е точно това, което ние – или всъщност Слаткин – можехме да очакваме. Изненадващият резултат от експеримента стана вайръл и беше споделен по целия свят.

Някои хора виждат експеримента като тъжна история - твърде заети хора, твърде нелюбопитен свят или дори просто незаинтересован от най-доброто, което класическата музика може да предложи.

Превод: GlasNews.bg