Заедно с положителните емоции на празниците не липсват и причини за стрес.

Те варират според контекста, в който се намира човекът. Истината е, че тези дати са склонни да повишават напрежението, безпокойството и други неприятни емоции.

Нека разгледаме по-подробно основните причини:

Нереалистични очаквания за празника

Повечето хора имат твърде оптимистични представи за Коледа. Често се свързва с приветлив и весел дом, обитаван от щастливо семейство, което се събира, за да сподели подаръци и страхотна вечеря, приготвена до съвършенство.

Животът обаче обикновено е толкова сложен и объркан, че много пъти не отговаря на тези представи. Когато нереалистичните очаквания не се сбъднат, се появява разочарованието.

Освен това с възхода на социалните мрежи това става все по-очевидно, особено когато други публикуват своята „Перфектна Коледа“. В известен смисъл това създава допълнителен натиск.

Трябва да сте наясно, че начинът, по който прекарвате Коледа, не е задължително да отговаря на социалните представи.

Организация на тържествата

Зад големите семейни тържества стои някой, който трябва да свърши цялата предварителна работа по организиране, декориране, пазаруване, готвене и т.н. Обикновено майките в семейството са тези, които изпитват най-голям стрес, така че вместо да се забавляват, тези хора в крайна сметка са много претоварени и стресирани.

Семейни конфликти

В почти всички семейства има конфликти, които се засилват по Коледа поради увеличаването на семейните събирания. Може би сте принудени да стоите на една маса с човек, с когото нямате добри отношения и това ви стресира.

Отсъствие от дома

Много хора се оказват сами на Коледа и причините може да са преместване в град, далеч от роднините им, разпад на брака или семейно отчуждение.В тези случаи акцентът върху семейството и добрите моменти по време на празничния сезон може да накара тези, които са изолирани, да се чувстват много самотни и депресирани, отбелязва vesti.bg. Ако това е вашият случай, препоръчваме да поддържате връзка с близките си чрез видео разговори или съобщения. Също така се опитайте да направите планове за Коледа. Ако нямате с кого да споделите деня, помислете за благотворителност.

Финансови проблеми

Разходите за подаръци, храна и украса също могат да направят Коледа доста стресиращ празник, особено за тези, които имат финансови проблеми. Направете бюджет и се придържайте към него, за да избегнете преразход. Помислете за по-опростен и евтин вариант за провеждане на тържеството.

Скорошни раздели, разводи или загуби

Отсъствието на близки е една от основните причини за стрес по Коледа. Празниците могат да бъдат много трудни за семейство, което наскоро е преживяло раздяла, развод, преместване или смърт на скъп за тях човек. Преминаването през този процес на скръб кара празненствата да копаят по-дълбоко в емоционалните рани. Следователно трябва да се признае, че е нормално да се чувствате тъжни или самотни.

Нездравословни хранителни навици

Хранителните навици по Коледа също влияят за появата на стрес. Всъщност не е изненадващо, че някои хора търсят убежище във висококалорични храни и алкохол, за да се опитат да успокоят стреса и безпокойството.И въпреки че тези храни моментално намаляват усещането за стрес, по-късно се появява ефект на отскок и негативните емоции са склонни да се засилват.

Всъщност пиенето на алкохол може да премине границата между „хубаво“ и „неприятно “, отстъпвайки място на махмурлук, дехидратация и чувство на емоционално безпокойство.