Неориентирани птичета, които стоят неподвижно на оживени места в Плевен, предизвикаха интерес в жителите на града. Според някои става въпрос за чайки, а според други за гларуси. Пилетата са забелязани в центъра и в квартал "Сторгозия". Хората се чудят каква би могла да е причината за поведението им.

"Втори случай за два дни. Чайки стоят неподвижно и като че ли са неориентирани. Едната в централна градска част. Другата на "Сторгозия" пред супермаркет "Лайф". Контактни са. Но не са активни. Интересно това им поведение на какво се дължи?", чуди се авторът на публикацията.

Това питане бързо привлича интерес, а малко след това не закъсняват и сериозните, и шеговитите отговори. Според някои пилетата са дрогирани, за втори са виновни цените или жегата. Не липсват и любители на конспирациите, които на майтап или не смятат, че причината е прословутото "5G".

Вижте някои от коментарите:

"Това са гларуси, а не чайки и второ - това са пиленца. Бебе гларус",  пише  Марин И.

 "От години е пълен града с тях по цяла нощ грачат няма сън от тях. Ходят по фонтаните явно, защото търсят вода", добавя Валентина М.

"Изпаднали са в шок от цените на морето и са емигрирали в Плевен. Сигурно още са в постравматичен стрес", смята Ангел А.

"А какво казват, щом са контактни? Дали не е от 5G клетките най-вече в градовете", пише Идо Д.

"Това не са чайки, а бебета гларуси и поведението им е напълно типично, когато са в този период", коментира Теодора В.

"Искат да завържат контакт с жителите на  града", гласи друг коментар. "На пико (вид дрога) са", добавя друг шегаджия.

По всяка вероятност пилетата са малки и не бедстват, а се учат да летят. Припомняме, че специалисти предлагат в подобни случаи да не се бърза с човешката намеса. Някои малки птици не са съвсем укрепнали и имат нужда от повече време, за да овладеят крилата си. Но ако има следи от травма и особено, ако става въпрос за пиле от застрашен вид, е наложително гражданите да се свържат със съответната Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), като за посредник може да се използва телефон 112. В случай, че пилето не може да оцелее без намеса, то се оставя на място, в противен се насочва за лечение и отглеждане към спасителен център.

И докато плевенчани се чудят какво им е на въпросните пилета, в Бургас беше създадена работна група за изработване на мерки за справяне с популацията на гларусите. Много жители на града са ставали жертви на нападение на птиците, които проявяват агресия и към гълъби, малки котета и други дребни животни.