Годишните награди за океанска фотография 2021 ще ни покажат един вълнуващ, непознат и красив морски свят.

С помощта на фотографи от цял свят може да се насладим на суровата и завладяваща прелест на Океана, в различни точки на света, както и да се запознаем без страх с неговите необичайни питомци.

Акули, костенурки, риби, делфини и китове са само част от биологичните видове, в чийто живот ще надникнем, благодарение на конкурса.

Негова цел е не само да открие най-завладяващите снимки. Организаторите искат да ни покажат и проблемите, пред които е изправена тази крехка екосистема.

Показателни са снимките на водното конче, увило опашката си край предпазна маска и гущеровата риба, която смело е "захапала" филтър от цигара.

Двата кадъра са от две места отдалечени места, на хиляди морски мили, но пък показнат един и същи проблем. Моретата и океаните, от бреговете на Флорида до остров Санторини, са жертва на замърсяването, причинено от хората.

Големият победител от тазгодишното издание на конкурса е австрайлийската фотографка Ейми Жан. Впечатляващият кадър, с който печели, е заснет в рифовете край Западна Австралия. Снимката е заснета случайно, а героите в нея са десетки хиляди рибки и една зелена костенурка.

На второ място е къдър, запечатал двойка птици, които се гмуркат, за да ловят риба край бреговете на Шотландия.

Според сентенцията: Една снимка струва повече от хиляда думи. Затова ви представяме повече от 40 от участващите в конкурса фотографии, чиято сурова, но заладяваща красота ще ви пренесе на пътешествие из непознатите дебри на Земята и морската шир.

 Снимки: Ocean Photographer of the Year 2021, dailymail.co.uk