Дейности за Хелоуин като обличане в призрачни костюми, трикове или лакомства, посещаване на костюмирани партита, издълбаване на тикви, гледане на страшни филми, посещение на призрачни места правят този празник изключително популярен сред млади и стари. Те обаче имат и религиозна основа.

Хелоуин се пада в деня преди християнския празник Денят на Вси светии, време, когато християните си спомнят и почитат мъртвите, особено светци и мъченици. Следователно за някои Хелоуин е време за отдаване на почит към мъртвите.

Много традиции на Хелоуин обаче водят началото си от езическите келтски празненства, особено един, наречен Samhain, пише GreekReporter. Тези традиции, които включват палене на огньове и носене на костюми за прогонване на духове, продължават дори след като келтите стават християни и са преплетени с християнските празници.

Голяма част от това, което днес свързваме с Хелоуин, идва в Съединените щати с ирландски и шотландски имигранти през 19 век, поради което празникът е толкова важен в Северна Америка.

Древногръцки корени на Хелоуин, келтски традиции за Хелоуин, древногръцки истории за призраци, съвременни традиции за Хелоуин, келтски и гръцки влияния върху ХелоуинЦял екран
Въпреки че корените на Хелоуин стигат до келтските обичаи, той също има някои изненадващи връзки с древногръцките вярвания. Снимка: DALL-E/Валентин Сурнин

Ето къде става интересно. Въпреки че корените на Хелоуин са в келтските практики, той също има някои изненадващи връзки с древногръцките вярвания. Деби Фелтън, професор по класика в Университета на Масачузетс в Амхърст, хвърли малко светлина върху тази връзка. Тя откри, че много преди Хелоуин да стане популярен, древните гърци и римляни са обичали да разказват призрачни истории за отвъдния живот, призраци и чудовища.

В своето изследване „Призраците на Гърция и Рим: Призрачни истории от класическата античност“ Фелтън се задълбочи в тези древни истории за призрачни духове и призраци. Тя откри, че тези истории са изиграли роля в оформянето на съвременния ни фолклор за свръхестественото и зловещото.

Според професор Фелтън в това има нещо катарзисно. Можем да бъдем изплашени до смърт от зловеща история, без дори да сме в реална опасност. Тези истории за призраци отразяват дълбоко вкоренени вярвания за правилното погребение и оцеляването на духа след смъртта. Става въпрос за намиране на мир за мъртвите и поддържане на вярата в задгробния живот за живите.

Така че Хелоуин е нещо повече от нощ на призрачно забавление. Има древни корени както в келтските, така и в гръцките традиции и тези връзки предоставят уникална гледна точка към любовта ни към историите за призраци и чудовища. Така че, докато празнувате Хелоуин, не забравяйте, че участвате в традиция, която датира от хиляди години и продължава да пленява нашето въображение.

Превод: GlasNews