Известно е, че здравият сън е жизненоважен за човека. Безсънието и неспокойните нощи влияят на тялото ни, тревожността и общият стрес. Като правило изследователите съветват да спрете да използвате електроника, кофеин и алкохол, за да получите добър нощен сън. Ново проучване обаче предполага, че нещо друго може да забави съня ни с часове.

Повече от 50 000 души взеха участие в новото проучване на учени от университета Дюк, пише Daily Mail. Изследователите установиха, че публикуването в социалните медии малко преди лягане може значително да увеличи времето, необходимо за заспиване - средно хората заспиват 3 часа по-късно.

Изследователите направиха анализ и установиха, че тези, които публикуват в социалните медии по-малко от час преди лягане, са почти два пъти по-склонни да си лягат по-късно. Нещо повече, изследователите установиха, че тези, които публикуват повече от веднъж, са по-склонни да останат будни до късно през нощта, отколкото тези, които публикуват само веднъж.

Според ръководителя на изследването и учен по данни д-р Уилям Майерсън, той и колегите му са открили, че харесванията и коментарите предизвикват прилив на адреналин, който блокира хормоните на съня. В допълнение, изследователите вече са доказали, че излагането на синята светлина на нашите телефони също нарушава нашия цикъл на сън.

Учените предполагат, че няколко фактора играят важна роля при публикуването преди лягане: първо, светлината от екраните на телефоните ни, която нарушава циркадните ритми, и второ, очакването за реакции на публикацията.

По време на проучването учените са изследвали данните на 51 000 души, които са използвали Reddit. Като цяло изследователите са разгледали повече от 230 милиона публикации, публикувани от потребители между 2005 г. и 2021 г. След това учените използваха времевите клейма на съобщенията, за да моделират оценката на времето за сън на получателите.

След това те взеха предвид данни за това кога потребителите публикуваха в рамките на един час след средното си време за лягане, в сравнение с нощите, когато публикуваха много по-рано. Това в крайна сметка им позволи да разберат времето, с което късните публикации в социалните медии забавят времето им за лягане.

Резултатите показват, че когато публикациите са били публикувани по-рано, само около 6% от получателите са продължили да публикуват нещо късно през нощта. Когато потребителите публикуват една публикация късно през нощта, около 10% продължават да публикуват публикации за очакваното време за лягане. Въпреки това, когато имаше две или повече късни публикации, около 23% от потребителите заспиват по-късно.

Средно публикуването малко преди лягане забавя времето за лягане с 1 до 3 часа, казаха изследователите.

Известно е, че когато слънцето залязва, нивата на хормона на съня мелатонин в мозъка ни започват да се повишават, причинявайки сънливост. Излагането на синя светлина от екрана на телефона обаче може да потисне освобождаването на този хормон. Публикуването в социалните медии обаче кара хората да чакат реакции и на публикациите си, следователно умствената ни бдителност се увеличава, което затруднява отпускането и отлагането на времето за лягане.

Превод: GlasNews