Пилешкото месо в комбинация със сини сливи, ядки и чесън дава необичаен вкус, който несъмнено ще бъде оценен от истинските гастрономи. Салата от тези съставки ще се превърне в истинска украса на празничната трапеза. Как да го приготвите, разказаха в кулинарния видео блог „Вкусно и здравословно“.

Съставки:

Варено пилешко филе - 300 г;
Варени пилешки яйца - 3 бр.;
Сини сливи - 100 г;
Орехи - 100 г;
Твърдо сирене - 100 г;
Чесън - 2 скилидки;
домашна майонеза - 150 г.

За домашната майонеза:

Сурово яйце - 1 бр.;
Сол - 0,5 ч.л.;
Захар - 1 ч.л.;
Горчица - 1 ч.л.;
Лимонов сок - 1 с.л.;
Лимонов сок 1 с.л
Рафинирано растително масло - 200 г.

Метод на готвене:

Нарежете филето на малки парченца. Отделете белтъците от жълтъците. Белтъците се настъргват на ситно ренде. Така те ще изглеждат по-красиви и масата ще се окаже по-обемна.

Жълтъците се настъргват на ситно ренде или се намачкват с вилица.

Изплакнете обезкостените сушени сини сливи в топла вода и подсушете, нарежете на малки парченца. Орехите се нарязват на парчета, но не на ситно. Може да се оставят малко ядки за украса.

Настържете твърдото сирене на ситно ренде, така че слоят сирене да се окаже ефирен. Съставките за салатата са готови.

Междувременно трябва да приготвите домашна майонеза. За да направите това, изсипете яйце в тясна дълбока купа, добавете сол, захар, горчица и лимонов сок или обикновен оцет и растително масло. Разбийте съдържанието на купата с блендер до лека и гъста емулсия.

Към готовото пилешко месо добавете лъжица майонеза, чесън, без сол. Всичко се разбърква добре.

Салатата се оформя най-добре в кулинарен пръстен или разделена форма.

Поставете пилешкото месо с майонеза и чесън на дъното на съда, изравнете го, леко уплътнете. След това сложете предварително настърганото сирене върху месото. Не е необходимо да го набивате, просто го разпределете внимателно. Желателно е да оставите този слой ефирен. Отгоре направете мрежа от майонеза.

След това наредете парчетата сини сливи и отново покрийте с малка мрежа от майонеза. Следващият слой е настърган жълтък. Внимателно го разпределете равномерно, а отгоре поръсете с орехи. Покрийте ядките с мрежа от майонеза, съвсем малко. Голямо количество майонеза ще развали вкуса на салатата.

Последният слой е нежен, като облак, белтък. По желание салатата може да бъде украсена с малко количество ядки, сини сливи и билки отгоре.

Извадете формата и можете да сервирате на масата. По желание обаче можете да го държите в хладилника за няколко часа. Няма да изтече, а само ще стане по-вкусно.