Властите в Северна Корея забраниха на обикновените граждани да носят кожени палта, подобни на тези на лидера на страната Ким Чен Ун.

Това съобщава радио Свободна Азия. Кожените палта станаха популярни сред севернокорейците през 2019 г., след като държавният глава се появи на публично място с такова. През януари 2021 г. дрехата отново достигна своя връх, след като Ким Чен Ун я носеше на военен парад.

В същото време някои високопоставени служители на КНДР, включително сестрата на севернокорейския лидер Ким Йео Джонг, бяха забелязани да носят кожени палта и затова такива модели започнаха да се търсят и сред жените.

Първоначално тази тенденция беше избрана от местните богаташи, които можеха да си позволят да поръчат дъждобрани от естествена кожа от Китай. По-късно обаче севернокорейските производители на дрехи започнаха да шият по-евтини версии от изкуствена кожа.

В резултат на това подобни модели се появиха на всички пазари в страната, където обикновените жители активно ги изкупуваха. На този фон севернокорейската полиция е създала специални патрули, които трябва да конфискуват евтини дъждобрани от изкуствена кожа от продавачи, които ги продават на пазари и в магазини, както и от жители, виждани в такива дрехи.

Според един от източниците на "Свободна Азия", служителите на реда обясняват действията си с позицията на партията, която смята, че носенето на подобни фалшификати от обикновените граждани дискредитира образа на Ким Чен Ун и подкопава авторитета му.

Преди това властите на КНДР многократно въвеждаха строги изисквания за външния вид на гражданите. През май Ким Чен Ун обяви извън закона тесни и скъсани дънки. Съобщава се, че той е издал указ, според който хората, следващи екстравагантната мода, трябва да бъдат изпращани в трудови лагери.

Ппрез 2017 г. пък журналисти съобщиха, че е създаден единен списък с разрешени прически за севернокорейците.