Избягването на нездравословна храна отдавна се смята за най-умния подход, когато става въпрос за добро здраве и дълголетие. Ново проучване на учени от университета в Берген в Норвегия идентифицира три полезни храни, които могат да удължат живота с 10 години.

Научната работа анализира различни данни, получени от изследването на глобалното бреме на болестите. С тяхна помощ изследователите изградиха модел за оценка на продължителността на живота въз основа на някои промени в менюто.

Резултатите показват, че младите хора могат да живеят до 10 години по-дълго, ако включат определени храни в диетата си. В същото време при по-възрастните хора подобни решения водят до по-малки промени.

Оказа се, че при преминаване към правилно хранене на 20-годишна възраст продължителността на живота се увеличава с повече от 10 години. Най-висок процент се наблюдава при хора, които са започнали да консумират бобови растения, пълнозърнести храни и ядки.

На всичкото отгоре намаляването на консумацията на червени и преработени меса довежда до големи подобрения. Внасянето на подобни промени в менюто при хора на възраст 60 години може да увеличи продължителността на живота на жените с 8 години, а на мъжете с 8,8 години, споделиха подробностите авторите на научната работа. Когато възрастните хора преминават на диета на 80-годишна възраст, средната продължителност на живота се увеличава с 3,4 години, заключават норвежките учени.

Превод: GlasNews