Историята записва безброй предсказания за бъдещето, но толкова малко от тях наистина се сбъдват. Историците посочват само седем документирани прогнози, които се оказаха верни. Кои са те?

1. Алексис дьо Токвил

студена война, СССР, САЩ, Алексис дьо Токвил, предсказания за бъдещето, предсказания, които се сбъднахаЦял екран
Алексис дьо Токвил предрича Студената война между Америка и СССР Снимка: Facebook

Дата на предсказанието: 1840 г.

Прогноза: Студена война

Аристократът и бивш френски външен министър Алексис дьо Токвил пътува до Съединените щати в началото на 19 век. След пътуването си дьо Токвил публикува известния си труд „Демокрация в Америка“. В книгата авторът прави някои проницателни наблюдения за бъдещето на страната. Едно от тях се отнася до конфронтацията между Америка и СССР.

Дьо Токвил твърди, че двете страни „един ден ще държат в ръцете си съдбините на половината свят“.

Подобна прогноза беше доста странна за времето си, тъй като по това време СССР и Америка бяха противопоставени на Великобритания. Освен това тези страни бяха разположени в различни краища на света и всяка от тях имаше много земя за разширяване.

Но дьо Токвил е първият, който вижда проблемите, които могат да възникнат от непримиримите различия в идеологиите. Той вярваше, че двете страни са в неизбежен сблъсък.

Повече от век по-късно светът затаи дъх, когато Америка и СССР влязоха в Студената война.

2. Марк Твен

Марк Твен, предсказание за смъртта, предсказания за бъдещето, предсказания, които се сбъднахаЦял екран
Марк Твен е предсказал собствената си смърт Снимка: Wikipedia

Дата на предсказанието: 1909 г.

Прогноза: собствената му смърт

Писателят Самюел Лангхорн Клеменс, по-известен като Марк Твен, е роден през ноември 1835 г. Това се случва почти едновременно с появата на Халеевата комета в небето.

„Дойдох на света с Халеевата комета през 1835 г. Следващата година тя ще се появи отново и очаквам да си отида с нея. Ще бъде най-голямото разочарование в живота ми, ако не си отида с Халеевата комета. Всемогъщият, със сигурност, каза: „Това са двама безотчетни ексцентрици; дойдоха заедно, трябва да си отидат заедно“, се казва в биография на Марк Твен от 1909 г.

Така и станало: на 21 април 1910 г., само ден след появата на известната комета, Марк Твен починал от сърдечен удар.

3. Никола Тесла

Никола Тесла, мобилен телефон, смартфон, прогноза, прогнози за бъдещето, прогнози, които се сбъднахаЦял екран
Никола Тесла предсказа мобилните телефони Снимка: pexels.com

Дата на предсказанието: началото на 1900 г.

Прогноза: Wi-Fi, мобилни телефони и интернет

Известният изобретател Никола Тесла направи няколко изненадващо правилни прогнози за бъдещето в областта на развитието на технологиите през живота си.

В интервю от 1909 г. за New York Times, физикът предрича изобретяването на Wi-Fi и мобилните телефони, пише focus. Заслужава да се отбележи, че прогнозата е направена няколко десетилетия преди появата на подобни технологии.

Тесла каза, че скоро ще бъде възможно „да се предават безжични съобщения по целия свят толкова лесно, че всеки човек ще може да притежава и управлява своя собствена апаратура“.

В интервю от 1929 г. Тесла предрича изобретяването на Wi-Fi повече от 50 години преди изобретяването му.

„Когато безжичната технология бъде приложена до съвършенство, цялата Земя ще се превърне в огромен мозък незабавно, независимо от разстоянието“, каза Тесла.

4. Фердинанд Фош

Фердинанд Фош, Втората световна война, прогнози за бъдещето, прогнози, които се сбъднаха, прогнози за война, исторически прогнозиЦял екран
Фердинанд Фош предсказа избухването на Втората световна война Снимка: Getty Images

Дата на предсказанието: 1919 г.

Прогноза: Втората световна война

Фердинанд Фош е френски генерал, който служи като върховен главнокомандващ на съюзническите сили по време на Първата световна война. Много историци смятат, че приносът му към военните усилия е неразделна част от осигуряването на победата.

Завършен военен мислител, Фош беше един от ключовите преговарящи във Версай след капитулацията на Германия. Той вярва, че само пълната окупация на Рейнланд ще защити Франция от бъдеща германска агресия. Исканията му бяха пренебрегнати. Недоволен от резултатите от Версайския договор, Фош каза по време на подписването му: „Това не е мир за двадесет години“.

Почти точно двадесет години по-късно германската агресия отприщи Втората световна война, доказвайки, че пророчеството на Фош е правилно.

5. Джон Елфрет Уоткинс

Джон Елфрет Уоткинс, камера, предсказания за бъдещето, предсказания, които се сбъднахаЦял екран
Джон Елфрет Уоткинс прогнозира появата на нови фотографски технологии Снимка: Kickstarter

Дата на предсказанието: 1900 г.

Прогноза: фотографска технология

Американският инженер Джон Елфрет Уоткинс, който не беше широко известен, написа статия със заглавие „Какво може да се случи през следващите сто години“. Статията е написана през декември 1900 г. и много от идеите на автора се оказват верни.

Едно от най-забележителните предсказания беше това, в което инженерът предвиждаше появата на фотографската технология.

"Снимките ще бъдат предавани по телеграф от всяко разстояние. Ако се случи битка в Китай след сто години, снимки на най-забележителните събития ще бъдат публикувани във вестниците в рамките на един час", пише Уоткинс.

Той също така прогнозира, че снимките в бъдещето ще предават всички цветове, които човешкото око вижда в реалния живот.

През 1900 г. не само цветната фотография все още е експериментална, но идеята, че една камера може да предава изображения по целия свят, надхвърля това, което се говори по онова време.

6. Робърт Бойл

Робърт Бойл, трансплантации на органи, прогнози за бъдещето, прогнози, които се сбъднахаЦял екран
Робърт Бойл предсказа трансплантация на органи Снимка: Unsplash

Дата на предсказанието: средата на 17 век

Прогноза: трансплантация на органи

Робърт Бойл се смята за един от „бащите“ на съвременната химия. През 60-те години на 16-ти век той съставя „списък с желания“, когато помага за основаването на Кралското общество, сега Британската национална академия на науките.

Списъкът е записан в личния му дневник и се оказва доста прозорлив, като се има предвид, че в онези времена думата „наука“ се използва изключително рядко, предимно заедно с думата „магия“.

Едно от неговите изключителни предсказания беше трансплантацията на органи.

„Лечение на болести от разстояние или поне чрез трансплантация“, пише Бойл в дневника си.

Първата трансплантация на органи е извършена през 1954 г., приблизително 300 години след предсказанието на Бойл.

7. Жул Верн

Жул Верн, полет до Луната, Луна, предсказания на Жул Верн, предсказания за бъдещето, предсказания, които се сбъднахаЦял екран
Жул Верн е предсказал полета на човека до Луната Снимка: NASA

Дата на предсказанието: 1865 г.

Прогноза: Кацане на Луната

Френският писател Жул Верн може да се счита за създател на жанра научна фантастика.

Известен с книгите си „Двадесет хиляди левги под водата“ (1870) и „Около света за 80 дни“ (1872), той също написва „От Земята до Луната за 97 часа и 20 минути“ през 1865 г. Написан повече от век преди човекът действително да кацне на Луната, романът на Жул Верн описва постижението с удивителна точност.

Писателят не само предсказва полет до Луната, но и дава някои изчисления, които се оказват близки до истината.

Той също така включи няколко други подробности, които са удивително точни. В книгата му изстрелването на ракетата се случва във Флорида, където сега се намира космическият център Кенеди, откъдето стартираха известните мисии Аполо.

Жул Верн също определя броя на екипажа да бъде трима души и назовава космическия си кораб „Колумбиад“. Истинският команден модул на Аполо 11 се казваше Колумбия и имаше трима екипаж. В крайна сметка в романа на Верн астронавтите се завръщат благополучно на Земята, след като са скочили с парашут в морето и са чакали спасение. Екипажът на Аполо 11 скочи с парашут в Тихия океан и също чакаше спасение във водата.