Уникалните свойства на водата помагат на тялото да се чувства добре. Упражненията във вода имат редица ползи за здравето, особено за поддържане на стройно и стегнато тяло. Водната аеробика (аква аеробика) е изключително приятен и забавен начин да стегнете и оформите вашето тяло. Това е вид аеробика, изпълнявана в плувен басейн или друга плитка водна среда с дълбочина от 1.20 до 1.80 м, обикновено под музикален съпровод.

Съчетава фитнес, каланетика, аеробика, бойни изкуства и плуване, и включва упражнения за цялото тяло и всички мускулни групи. Подходяща е както за начинаещи, така и за по-напреднали и активно спортуващи хора.

Аква аеробиката става все по-популярен и ефикасен метод за поддържане на отлична форма. Тя предразполага цялото тяло да извършва работа по един лек и ефективен начин, спомага поддържането на здрави стави и подобрява кръвообращението на тялото. Тази функция е широко използвана в рехабилитацията на ревматологично болните.

Водната аеробика е подходяща за бременни жени от началото до края на бременността, за хора с наднормено тегло, с проблеми в костно-ставния апарат и за активно спортуващи хора. Може да се практикува от хора на всякаква възраст и пол, и хора, които изобщо не могат да плуват.
При провеждане на една тренировка от 60 минути обикновено се използват различни уреди с цел по-ефикасно натоварване на определени мускулни групи - гирички, лостове, макарони, ръкавици, фитнес ластици, колани, аеробик-степери. Часовете се водят от специалисти, като се съобразяват със степента на натоварване според индивидуалните възможности. Това, което ви е необходимо, за да участвате в един час по водна аеробика са бански, джапанки, хавлия и добро настроение.

Аква аеробиката не натоварва дейността на сърцето, а го укрепва и спомага за увеличения приток на кислород, тонизира мускулатурата, оформя цялото тяло, подходяща е за хора с травми - болки в кръста, дископатии, дискови хернии, контузии в крайниците. Упражненията се съобразяват в зависимост от проблема.
Водната аеробика щади ставите, защото до 80% от теглото на индивида се поема от водата, няма риск от получаване на контузии, рядко срещани са мускулните трески, водата масажира кожата.

Препоръчва се за хора с разширени вени, гръбначни изкривявания, слаба мускулатура и застоявания. Изпълняват се различни упражнения във водата като бягане, колоездене, вдигане на тежести и кикбокс, без да влияят на износването на ставите.
Аеробните упражнения във вода предлагат редица ползи за сърдечно-съдовата система, като укрепват сърцето и повишават количеството кислород, което достига до мускулите. Изследвания показват, че хората с лека хипертония могат ефективно да държат кръвното си налягане под контрол с редовни водни упражнения.
Аква еробиката има терапевтичен ефект за облекчаване на болки в гърба, скованост в ставите и други подобни здравословни проблеми.

Водната гимнастика благоприятства изгарянето на калории. Затова е подходяща за хора, страдащи от затлъстяване или наднормено тегло. При провеждането на 1 час тренировка се изгарят средно между 450-600 калории. Водните упражнения са ефективни за повишаване на мускулната сила, за добра координация и баланс, зареждат ни с енергия и настроение. Този вид упражнения имат масажиращ и релаксиращ ефект, което помага в борбата с ежедневния стрес и напрежение.
Като използва съпротивлението на водата, аква аеробиката масажира и моделира тялото, укрепва организма и премахва напрежението, без да натоварва ставите.