Според проучване, публикувано в European Heart Journal, учените са установили, че диета, богата на плодове, зеленчуци, млечни продукти с високо съдържание на мазнини, ядки, бобови растения и риба, е свързана с намален риск от сърдечно-съдови заболявания и ранна смърт. Включването или изключването на червено месо и пълнозърнести храни от диетата не променя съществено ситуацията.

Според авторите на изследването сега много хора се опитват да премахнат от диетата храни, богати на мазнини. Но новите резултати показват, че вместо това трябва да увеличите приема на ядки, които се считат за висококалорични, риба и млечни продукти, особено тези с много мазнини, пише SciTechDaily. Такива млечни продукти могат да предпазят от високо кръвно налягане и метаболитен синдром.

Учените изследвали връзката между новата оценка на храненето и здравословното състояние на световното население. Резултатът за здравословна диета се основава на шест храни, всички от които са свързани с дълголетието. Диетата се основава на 2-3 порции плодове на ден, 2-3 порции зеленчуци на ден, 3-4 порции бобови растения на седмица, 7 порции ядки на седмица, 2-3 порции риба на седмица и 14 порции млечни продукти, предимно мазни, с изключение на масло и бита сметана, на седмица. Проучванията показват, че хората, които се хранят с този тип диета, имат по-високо ниво на цялостно здраве.

Резултатите показват, че в този случай при хора, които са участвали в проучване, продължило няколко години, рискът от преждевременна смърт е намален с 30%, вероятността от сърдечно-съдови заболявания е намалена с 18%, рискът от инфаркт на миокарда е намален с 14% и 19% - рискът от инсулт.

Според учените това е най-изчерпателното изследване на храненето и здравето в света и единственото, което включва достатъчно голям брой хора от страни с високи, средни и ниски доходи.

Авторите на изследването смятат, че значителна част от смъртните случаи и появата на сърдечно-съдови заболявания при възрастни по света могат да бъдат свързани с недохранване, тоест ниска консумация на енергийни продукти, а не с прекомерно хранене. Това предизвиква настоящите вярвания, казват учените.

Превод: GlasNews