Традицията за почитане на символа на годината дойде при нас от китайската култура. Символът на 2024 г. е Зеленият дървен дракон. Той е този, който диктува правилата, по които тази година се празнува най-добре. Ще ви кажем какво да сложите на масата за Нова година - какви ястия ще задоволят вкуса на огнедишащата змия.

Новогодишна трапеза 2024 - какво да сервирате 

Зеленият дървен дракон, под чийто символ ще премине следващата година, е много специален. Това е единственото митично същество от всички 12 животни от китайския хороскоп и едно от най-почитаните. На Изток Драконът се свързва с аристокрацията и се смята за покровител на императорите. Освен това той има сложен и властен характер, така че е по-добре да не влизате в дебат със змията относно новогодишното меню, а просто да сготвите това, което той обича най-много.

Ето какво трябва да включите в празничното си меню, ако е възможно:

рибата и морските дарове са любимите деликатеси на огнедишащата змия;

червено месо (свинско, телешко);

домашни птици - пуйка, патица, гъска;

ястия с добавка на люти подправки - например чесън, лют червен пипер, джинджифил, както и карамфил и анасон;
ястия с ориз.

Можете да добавите твърдо сирене, пресни билки към този списък; необичайни ястия за Нова година също биха били подходящи, например интересни салати - новогодишната салата Дракон определено ще поласкае суетния собственик на годината. Освен това на масата трябва да има пресни плодове, особено портокали - те олицетворяват изобилието, и мандарини.

Какво не трябва да има на новогодишната трапеза 2024 г.

Първо, не трябва да сервирате ястия от заек или заек на празничната трапеза в годината на Дракона - това може да обиди митичния покровител на годината, тъй като според една легенда Драконът спасил това животно от зло.

Огнедишащият не харесва и пилешкото - това е твърде проста храна за него, както и полуфабрикатите и консервите - Драконът предпочита естествената храна. 

Основното правило на новогодишната трапеза: тъй като Драконът в културата на Изтока традиционно се свързва с щедрост, трябва да се опитате да направите масата възможно най-богата и красива. Използвайте свещи за украса на масата, както и зелено, червено и златно - символът на годината ще бъде оценен.