Рафа – седеммесечен представител на породата Испанско водно куче, се научи да изпълнява команди на жестомимичен език, след като стопанинката й откри, че не може да чува.

41-годишната Джо Ле Пейдж разказва, че кученцето вече е усвоило цели 9 команди. Сред тях са “седни”, “стани”, “гледай ме”, “завърти се”, “дай лапа”, “ела”, “стой”, и “свободно” – където Рафа  се прислонява да краката на стопаните си.

Джо споделя, че е решена кучето й да има щастлив живот, независимо от проблема си. Като ще продължи обучението на Рафа. Тя се надява тенденцията хора да изоставят домашните си любимци, които имат проблеми, да бъде прекратена.

Жената споделя и как открива недъга на кучето си. Рафа бил много социален и винаги следвал другите от кучилото. След като Джо го взела при себе си той не изпълнявал никакви команди и не реагирал на гласа й.

Не реагирал дори на шума на бормашина, или на алармата на къщата. Когато тя влизала в стаята Рафа не я чувал и не се събуждал.

Така Джо разбрала, че нещо не е наред. Тогава започнали и специалните тренировки. Оказало се, че Рафа се мотивира повече от играчки, отколкото от хранителнии награди. А Джо споделя, че жестомимичните команди разкрили нови възможности в отношенията им.

А Рафа е още по-щастлив. Оказва се, че той е от род на кучета, използвани за изпълняване на различни задачи. Което го кара да желае да усвоява нови умения и да се справя в различни ситуации.

 

Превод: GlasNews.bg