Професор Лий Бергер, световноизвестен палеоантрополог, смята, че той и екипът му са направили важно откритие. По време на лекция в Института за наука Карнеги (САЩ) на 1 декември Бергер говори за доказателствата за използването на огън от Homo naledi, които са открили с екипа.

Homo naledi или „звездният човек“ е изчезнал вид архаичен човек, който е открит през 2013 г. в пещерата на Изгряващата зора, която се смята за „люлката на човечеството“, пише News24. Датиран е в средния плейстоцен между 335 хиляди и 236 хиляди години пр.н.е. д.

Първоначално са открити повече от 1550 екземпляра, които се състоят от 737 различни елемента и най-малко 15 различни индивида. През август Бергер и група учени изследваха "тясната" пещера Диналеди.

По думите му, когато вдигнал глава, разбрал, че таванът на пещерата е почернял от пожар. Най-интересното е, че след като напуска пещерата, изследователят се среща с други учени, които също открили малък огън и овъглени кости на антилопа в пещерата Дракенсбург.

След първата експедиция Бергер и екипът му отиват в друга отдалечена пещера Леседи с изключително трудни участъци, някои от които изискват пълзене около 250 м. Открита е едва преди 35 години, поради което е почти недокосната.

Там изследователите откриха фрагменти от изгорели камъни, пепел и животински кости.

"Няма признаци на Хомо сапиенс... извън зоната на здрача на тази система. Ние сме в най-дълбоката част, където хората не ходят. Целият под, който изследвахме, е покрит с изгорени животински кости, пепел... Изведнъж очите ни се отвориха. Огънят не беше труден за намиране. Той е навсякъде в системата", каза Бергер.

Изследователят каза, че в ранните години на експедицията са открили две парчета пепел в пещерата Леседи и други археолози са ги убедили, че няма достатъчно доказателства за използването на огън от Homo naledi.

Но сега, казва той, те могат уверено да формулират хипотезата, че в рамките на тази система Homo naledi е използвал и широко разпространявал огън по различни причини. И това откритие отваря поле за по-нататъшни изследвания в най-необикновения период на открития.

Бергер е убеден, че технологията отваря пространства и места по начини, които никой не би могъл да си представи. И сега е моментът, когато не е нужно да се намесвате и да казвате „не изследвайте“, а напротив, по всякакъв начин насърчавайте желанието да излезете и да придобиете знания.

Превод: GlasNews