Напоследък в социалните мрежи набира популярност нова концепция – „Октомврийската теория“, която предлага да използвате началото на есента, за да преразгледате целите и ценностите си.

Вдъхновени от тази тенденция, хората преосмислят оставащите три месеца от годината и преместват функциите, които традиционно изпълнява Новата година, към октомври, пише Wall Street Journal.

Какво представлява "октомврийската теория"?

Октомври е времето, когато хората обикновено започват да се наслаждават на уюта, топлите пуловери и напитките с тиквени подправки. Въпреки това мнозина сега виждат този месец като възможност да преразгледат житейските си приоритети, да си поставят нови цели и да променят навиците.

В условията на нестабилен пазар на труда, инфлация и ежедневни проблеми, „Октомврийската теория” се превръща в начин да поемете контрол над живота си. Хората се стремят да подобрят своето здраве, финанси и психическо състояние, като започнат да правят промени през есента.

Защо октомври е подходящо време за промяна?

Сара Стоун, 35-годишна брокерка в Канзас Сити, казва, че октомври е идеалното време за размисъл върху последните девет месеца и планиране за оставащите три. Този месец тя планира да се отърве от ненужните неща в къщата и да спре да купува импулсивно в магазините.

Клиничният психолог Лори Крамър отбелязва, че смяната на сезоните и наближаването на новата година естествено карат хората да се замислят. Освен това през октомври се празнува еврейската Нова година - Рош Хашана, която за мнозина също се превръща в период на размисъл и рестартиране.

Как да се подготвим за Нова година, използвайки октомврийската теория?

Една от причините теорията да е популярна е, че ви позволява да започнете нови навици рано. Това ви дава преднина преди януари, когато всички масово започват да ходят на фитнес и да си поставят цели за годината. Ако започнете да правите промени през октомври, тогава до Нова година много от тези цели вече могат да станат част от вашата рутина.

И така, 30-годишната блогърка от Маями Алисън Бучелерес използва октомври, за да създаде нови навици, като събуждане в 7 сутринта, водене на дневник и повтаряне на утвърждения. Нейната нова мантра: „Мога да контролирам работата и вярата си в себе си, но не и времето си.“

Как да затвърдите нови навици

Изследванията показват, че простите дейности могат да се превърнат в навик само след 30 повторения, докато по-сложните, като например спортуването, могат да отнемат до три месеца редовна практика. Психологът Уенди Ууд казва, че идеалното време за промяна е по време на голяма промяна в живота, като преместване или нова работа, независимо от времето на годината.

Последен шанс да постигнете целите си за годината

За някои октомври е последната възможност да постигнат целите, които са си поставили в началото на годината. Например студентът Матео Перес завършва програмата си за обучение и се готви да кандидатства за прехвърляне в Нюйоркския университет, пише изданието.

„Октомврийска теория“ помага на хората да преосмислят живота си и да започнат промени, когато е най-удобно. Независимо дали става дума за постигане на отдавнашни цели или започване на нови навици, октомври се превръща във време за лично нулиране и подготовка за следващата година.