Израелската разузнавателна агенция Шин Бет заяви, че днес е осуетила ирански опит за шпионаж, като задържала и след това депортирала ирански евреин, който пристигнал в страната с кутия за салфетки, в която по думите на агенцията възнамерявал да скрие оборудване за наблюдение.

Шин Бет каза, че мъжът, който има роднини в Израел, признал по време на разпит, че е пристигнал в страната, за да събира информация за израелски цели, която да предаде на ирански служители по сигурността. Агенцията добави, че мъжът носел телефони, батерии и пари. Той бил депортиран в Иран.

Кит белуга с колан се появи в Швеция, заподозряха го в шпионаж

"Случилото се е част от по-широки усилия на Иран да установи шпионски и терористични мрежи в Израел", се казва в изявление на Шин Бет.

В отговор на въпрос защо заподозреният е бил депортиран, вместо срещу него да бъде заведено дело, официален представител заяви пред Ройтерс, че наред с други оперативни съображения на агенцията, тя също така смята, че той е бил подложен на натиск и е бил мотивиран от финансова изгода, информира БТА. Официалният представител добави, че заподозреният не е израелски гражданин.

България обяви за персона нон грата руския дипломат, обвинен в шпионаж

Израел и Иран водят необявена война от десетилетия и взаимно се обвиняват в саботажи и заговори за убийства, отбелязва Ройтерс. По информация от Световния еврейски конгрес в навечерието на Ислямската революция в Иран през 1979 г. в страната е имало около 80 000 евреи, като повечето тях оттогава са я напуснали, но се предполага, че въпреки това тази общност е най-многобройната в Близкия изток извън Израел.