Работата на стюардеса е била и си остава предимно женска професия. И пътниците обикновено виждат само усмихнати момичета в безупречна форма, които осигуряват комфортен полет от точка А до точка Б. Междувременно в тази професия има много тайни, за които Insider разказа, интервюирайки пет бивши и все още работещи стюардеси.

Те честно разказаха защо не приемат бакшиши и защо толкова бързат да настанят всички пътници по местата им. И колко сериозно се подготвят за работата си, която на пръв поглед изглежда проста и романтична.

1. Старши стюардесите получават най-добрите маршрути

Някои хора са очаровани да бъдат стюардеси, защото се надяват, че това ще им позволи да пътуват по света. И Райън Уилямс, която работи като стюардеса две години, преди да напусне, за да основе собствена продуцентска компания, също разчитала на това. Но най-добрите маршрути отиват при старши стюардеси.

„В резултат на това имах само местни полети и почти не се качвах на международни полети“, призна момичето.

2. Плащането обикновено не започва, докато вратите не бъдат затворени.

Въпреки че стюардесите пристигат на работното си място много преди самолетът действително да излети, работата не се заплаща, докато качването не приключи и вратите не се затворят.

„Ето защо охранителите и стюардесите винаги бързат да седнат. Ето защо можете да срещнете силен отпор, когато се опитате да се измъкнете до тоалетната или да забавите процеса на качване, защото сте твърде бавен. Поставете се на тяхно място. Как бихте се почувствали, ако работихте безплатно?“, отбелязва Уилямс.

3. Стюардесите понякога живеят заедно в апартаменти под наем.

Това важи за Съединените щати, но е вероятно да съществува и в други страни. Стюардесите нямат дом в истинския смисъл на думата. Заедно те наемат нещо като хостел близо до летището, където има само основни удобства и легло, често двуетажно.

Една стюардеса каза, че се преместила в хостела, когато разбрала, че прекарва само 11 нощувки на месец в апартамент под наем.

4. Не можете да станете стюардеса за една нощ.

За разлика от някои работни места, където можете да изпратите автобиографията си, да получите минимално обучение и веднага да се захванете за работа, да бъдете стюардеса отнема много време.

Джонатан Джонсън, сертифицирана стюардеса с 11 години опит, каза, че обучаемите стюардеси прекарват повече от 30 часа в подготовка за работа и 160 часа в различни обучителни среди, само за да получат сертификат. Има не само писмени изпити, но и обучение.

„По време на тези упражнения обучаемите трябва да демонстрират умения в издаването на команди, евакуирането на пилотската кабина и правилното използване на аварийно оборудване“, каза Джонсън.

Стажантите се учат също така как да оказват първа помощ, да провеждат кардиопулмонална реанимация и да работят с дефибрилатор. Те се обучават как да се справят с многото извънредни ситуации, които могат да се случат по време на полет. И те трябва да преминат годишни и тримесечни изпити, за да останат сертифицирани стюардеси.

Стюардесите също са обучени как да: прилагат турникет в случай на нараняване на борда; оцеляване в тежки условия в морето и на сушата в случай на спешност; откриване на ранни признаци на хипоксия сред пътниците и членовете на екипажа; да откриват признаци на трафик на хора.

5. Работата като стюардеса ви прави опитен пътешественик.

Когато мислите кой е един от най-добрите експерти в пътуванията, може да не разберете, че стюардесите са обучени да знаят почти всичко за това как да бъдат находчиви и да се чувстват удобно в много тясна среда.

Хилари Кларк, която е стюардеса повече от десетилетие, каза, че когато работиш като стюардеса, свикваш да работиш с ограничено пространство и ресурси.

Кларк каза, че по време на времето си като стюардеса се е научила да пътува по правилата: винаги използвайте приложения за превод, никога не казвайте на никого номера на хотелската си стая, винаги носете сух шампоан и адаптер за зареждане. И хорчи много малко ресурси, за да изглежда добре. И най-важното, винаги избирайте удобни обувки. Много авиокомпании изискват стюардесите да носят високи токчета, но те се сменят веднага щом самолетът излети.

6. Стюардесите в униформа трябва да се държат по определен начин.

Когато стюардесите са в униформа или носят значки, те трябва да спазват правилата на авиокомпанията, дори и да не са на борда на самолета.

Жозефин Ремо, стюардеса, която работи за Scandinavian Airlines от седем години, каза, че докато е в униформа, тя представлява компанията. Което означава, че тя не може да пие алкохол или да релаксира в бар.

„Не искате служителите на авиокомпанията да пият алкохол по време на дежурство и когато видят стюардеса в униформа, те не знаят дали вече сте приключили работа или предстои да тръгнете на полет“, също униформени стюардеси не пазаруват и не се оплакват.

"Авиокомпанията вярва, че когато сме във форма, ние представляваме компанията. Това означава, че всеки конфликт автоматично ще бъде свързан с авиокомпанията", каза тя.

7. Стюардесите не могат да вземат храна и напитки.

Макар че може би си мислите, че предимството да си стюардеса е, че можеш да напълниш джобовете си с бутилки алкохол и безкрайни закуски, това не е така.

Сара МакУилямс-Гера, която е работила като стюардеса в продължение на седем години, преди да стартира собствения си уебсайт за пътуване Airplane Mode, каза, че нейната бивша авиокомпания не е позволявала на стюардесите да съхраняват нищо друго освен бутилка вода на международни полети.

"Въпреки че забелязах, че стюардесите доста често взимаха бутилки алкохол, но също така видях как ги уволниха за това. Не си струва", каза жената.

8. Стюардесите не могат да приемат бакшиши или да трансферират пътници.

Ако ситуацията излезе извън контрол, тогава пътниците, разбира се, ще бъдат прехвърлени на други места. Но не можеш да платиш на стюардеса да си в първа класа. Не могат да се правят отстъпки дори за служителите на авиокомпанията и колегите стюардеси.

"Пътници са предлагали на стюардесите $100 или повече за най-доброто място. Но ако това бъде забелязано, стюардесата ще трябва да се справи с техния мениджър", според Сара, само служители, които стоят на изхода за качване, могат да устроят пътници до най-добрите места.

Превод: GlasNews