Близо до историческото място Чичен Ица, Мексико, се намира невероятно откритие, известно като „порталът към подземния свят“. Това мистериозно място, заобиколено от купчина човешки и животински скелети, привлече вниманието на изследователите.

Първото откритие на това странно място се състоя през 2021 г. по време на експедиция от водолази, които се потопиха в просторите на подводна пещера, разположена на дълбочина от 4,6 метра под повърхността на водата в сенота Сан Андрес, на полуостров Юкатан.

Подводното изследване е довело до невероятна колекция от 38 скелетни останки. Сред тях са намерени кости от човешки крак, броненосец, куче, пуйка и орел. Наличието на тези конкретни скелетни елементи е накарало историците да спекулират за възможното използване на близко кану в древните ритуали на маите, свързани с преминаването на мъртвите в другия свят, според съобщение за пресата, издадено от Националния институт по антропология и история. (INAH).

Има предположение, че кануто, заедно с човешкия крак и костите на броненосеца, може да служи като инструмент, използван от маите в древни ритуали, пише Dailystar.co.uk. Броненосецът, известен с умението си да плува, е имал символично значение за маите, като алюзия за входа към подземния свят.

Александра Биарт, археолог от Националния център за научни изследвания на Франция (CNRS), обяснява концепцията, като се позовава на керамиката на маите, която изобразява броненосеца като божествен "стол", на който хората стъпват краката си.

Освен това маите приписвали свръхестествени свойства на пещерите и сенотите, гледайки на тях като на входове към подземния свят. Броненосецът се е възприемал като "аватар" на божество, известно като Бог L, което приема формата на ягуар и има най-висок статус сред боговете на другия свят.

Това божество било неразривно свързано с дъжда и светкавиците, а характерното му наметало имало шарка, напомняща черупка на броненосец. Смятало се, че страхотното създание е служило като физическо проявление на божеството на Земята. Биар отбелязва връзката между тези вярвания и археологическите находки, съдържащи се в сенота.

Наличието на кану до скелетните останки допълнително показва потенциалното участие на пещерата в свещени ритуали. Този плавателен съд, описан като „много тежък“, изглежда неподходящ за лесна навигация и водонепроницаемост. Такива характеристики предполагат, че кануто е проектирано и използвано специално за ритуални цели, а не за практическа употреба.

Докато проучването на портала към подземния свят продължава, изследователите очакват да разкрият повече от мистериите около това необичайно място и да хвърлят светлина върху мистериозните ритуали, практикувани от древната цивилизация на маите.

Превод: GlasNews