Както знаете, хората имат доста силна захапка - много по-мощна, отколкото си мислите - поне това показва проучване, проведено в Австралия. Човешките челюсти обаче бледнеят в сравнение с това, на което са способни представителите на животинското царство. Portal Science Focus разказа за десет животни с най-силната захапка на планетата.

Хиена

Хиените от Централна Африка имат конични предкътници, предназначени да чупят и смачкват кости. Благодарение на силните челюсти и широките кътници, тези хищни бозайници използват максимално плячката си: силно концентрираната киселина в стомасите им позволява да смилат дори кости.

Мечка гризли

Туристите сред природата с право са предупредени да стоят далеч от мечките гризли. Тези огромни животни имат не само остри нокти, но и мощна захапка, която лесно може да счупи топка за боулинг или човешки череп.

Полярна мечка

Полярните мечки имат най-мощната захапка от всички свои роднини. Те са и единствените мечки, които се считат за морски бозайници. Големите им зъби могат да достигнат размери до 5 см, което е чудесно за лов на арктически животни - обикновено пръстенови тюлени и морски зайци. Полярните мечки обаче не са придирчиви и могат да ядат всичко - от мърша до растения, птици и яйца.

Горила

Въпреки факта, че горилите са предимно вегетарианци, тези примати имат много мощни челюсти. Те са необходими, за да се обели кората от стволовете на дърветата - или да се отдели неядливата външна кора от сладката вътрешна.

Бича акула

Бик акулите имат повече зъби от всеки друг вид акула - до 350. Устата на акулата работи като конвейер: докато старите зъби по ръба на челюстта се износват и падат, нови се изплъзват от предишния ред и заемат тяхното място. Това означава, че една акула може да смени до 50 000 зъба през живота си. Нищо чудно, че зъбите на акулите са толкова често срещани в света на изкопаемите останки.

Ягуар

Ягуарите са опортюнистични ловци, които се хранят с почти всичко. Те са способни да убият плячка четири пъти по-голяма от тях с едно ухапване, включително алигатори и костенурки.

Хипопотам

Хипопотамите имат най-голямата уста и зъби от всички сухоземни бозайници. Техните зъби обикновено достигат дължина от 71 сантиметра и никога не спират да растат. Понякога се случва те да се предпазват от алфа хищници от саваната и други хипопотами.

Американски алигатор

Алигаторите чакат тихо в засада, докато най-лесната плячка се приближи до тях. Те не пренебрегват змиите, рибите, костенурките, бозайниците, земноводните и дори насекомите. Що се отнася до силата на челюстите им, според изследователи от държавния университет на Флорида, ухапването на алигатора е достатъчно мощно, за да повдигне малък камион.

Солен крокодил

Соленоводният крокодил е най-голямото живо влечуго. Мъжките могат да достигнат до 7 метра дължина и тегло около 1000 килограма, а женските не са много по-малки. Те обикновено чакат плячка на ръба на водата, преди безмилостно да се нахвърлят върху бъдещо хранене. Солените крокодили също понякога се наричат ​​"живи вкаменелости", защото те те почти не са се променили през последните 100 милиона години.

Нилски крокодил

Нилските крокодили не са толкова големи, колкото соленоводните крокодили, но са начело в списъка на животните с най-мощна захапка. Тяхното агресивно, изключително териториално поведение кара крокодилите често да използват ужасната си уста: те са в състояние да убият всяко същество, което се доближи до водата. Храненето им обаче се състои предимно от риба.

Превод: GlasNews.bg